Жена, която се излекува от коронавирус сподели какво първо е почувствала когато е разбрала, че е болна –


Американката Елизабет Шнайдер, която е на 37 годинии и е от Сиатъл, оздравя след като беше заразена с коронавирус и разкри какви са ранните симптоми на болестта. Жената е биоинженер и разкри пред „Франс прес”, какво се е случило с нея, за да „даде малко надежда на хората”.

Тя също като и останалите 80% от  случаите, е била с леки симптоми.

Останалите случаи, които са изисквали хоспитализация, са свързани с хора над 60-годишна възраст и пациенти с диабет, сърдечни и белодробни заболявания. Американката разказва, че на 25 февруари е почувствала първите симптоми, които наподобявали грип. Те се появили 3 дни, след като била на парти.

По-късно още пет човека, които били на същия купон, били диагностицирани с коронавирус. „Събудих се и се почувствах отпаднала, но това не е нещо повече от онова, което обикновено чувствате, когато сутрин трябва да станете от леглото и да отидете на работа. Освен това през уикенда бях много заета”, разказва Шнайдер. По обед вече имала главоболие, температура и болки по цялото тяло. Това й било достатъчно, за да се прибере вкъщи по средата на работния ден.

Малко по-късно заспала, а когато се събудила посред нощ, била с 39,4° температура. “И в този момент започнах да треперя неконтролируемо –  имах втрисане и изтръпване в крайниците, и това леко ме притесни”,  казва още тя. Шнайдер погрешно предположила, че няма COVID-19, тъй като обичайните симптоми – кашлица и недостиг на въздух, липсвали. Когато отишла на лекар, я посъветвали да си стои вкъщи, да си почива и да пие повече течности.

Започнала да подозира, че е лепнала нещо сериозно, заради социалните мрежи. Един от приятелите й във Фейсбук написал, че няколко хора от партито, на което била и тя, са с подобни симптоми. Лекарите обаче не им направили тест за коронавирус, защото нямали общите признаци. На 7 март й съобщили лошата новина, че тестът й за коронавирус е положителен.

Симптомите й практически били изчезнали, когато й поставили диагнозата. Местните здравни власти й казали да си остане вкъщи не по-малко от 7 дни след появата на симптомите или до 72 часа след изчезването им. Седмица, след като се е почувствала по-добре, Шнайдер вече излиза навън, но все още избягва големи събирания и продължава да работи от вкъщи. Тя се надява нейният пример, който вероятно ще е типичен за по-голямата част от случаите, да може да успокои останалите и да им вдъхне кураж.