Частен детектив разкри, как ни следят през камерите на лаптопи и телефони –


В един свят на глобална технология всичко, което използваме в бита си, в работата си – лаптопи, компютри, таблети, може да бъде използвано за следене, подслушване и наблюдение. Това каза частният детектив Марин Маринов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му вариантите за следене са няколко – със специална програма, която доставя информация за нас и местонахождението и разговорите ни.“Подаряват ви лаптоп, смартфон и от този момент той е оръдие за наблюдение. Другият вариант е дистанционно – хора, които се занимават с това изпращат SMS, който вие ще отворите и от този момент съществува тази програма във вашия телефон”, обясни детективът.

“Ако телефонът ви бъде следен, от това, което набирате и банкирате може да бъде придобита информация за вашите активи и пасиви, както и за кодове, които набирате и могат да се използват за източване на пари. Има програми, които следят до пет метра близост къде се намирате”, допълни той.

Марин Маринов заяви, че много работодатели използват този начин за наблюдение на работниците си. По думите му камерите, които са на самите компютри и лаптопи, се използват за наблюдение.  “Разбираемо е там, където се работи с поверителна информация за бизнеса, парични преводи, хората да наблюдават собствения си персонал за злоупотреби”, посочи той.

“Вече има абсолютен достъп, като тръгнем от сателитно наблюдение и стигнем до домашните лаптопи, таблети и телефони, личните неща, граници отдавна няма. Тя се разми в края на 90-те години”, каза още частният детектив.

Като начини за защита от нежелано наблюдение Марин Маринов посъветва да затваряме лаптопа си, да закриваме камерата и да вадим батерията на телефона си. “Или да използвате телефони, които не са смартфони, а от тези старите. Те са най-сигурни”, твърди детективът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *