Причината, по която се събуждате в средата на нощта, не е безсъние!


За съжаление, хората рядко мислят за важността да получат достатъчно сън. От една страна, това е важно за съживяване на тялото и подмладяване на ума. Но какво значи достатъчно? И как изглежда? Много хора в наши дни имат затруднения да заспиват през нощта и се чудят дали са жертви на нарушение на съня или нещо по-сериозно.

Това е в рамките на възможностите и е възможно и сънят да не е цяла нощ. В интерес на истината, историческите записи и древните препратки към съня показват доста различен начин, по който трябва да гледаме да спим.

Сегментиран сън: По-нормално от това, което осъзнавате

В случай, че събуждането през нощта е често срещан проблем за вас, вероятно е, че страдате от сънна апнея или безсъние. Терминът „сегментен сън“ се отнася до неправилен модел на сън, който може да бъде само естествен биологичен отговор.

Роджър Екирх, английски учен, твърдо утвърждава идеята, че нашите предци практикуват сегментиран сън, използвайки часовете на средата на нощта, за да медитират, да се молят или да правят някакви неща вкъщи. Той открива препратки към „първия сън“ и „втория сън“ в много документи и писма, написани преди индустриалната революция.

Тези часове обикновено се изразходвани в молитва и са един от най-релаксиращите периоди за повечето хора. Причината за това е, че този среден период между първия сън и вторият сън е около полунощ, когато мозъкът произвежда релаксиращия хормон, пролактин.

Много проблеми със съня може да имат корени в естественото предпочитание на човешкото тяло за сегментен сън

Според Екирх съвременните проблеми със съня произтичат от естественото предпочитание на тялото за сегментиран сън. Той смята, че историческите модели на сън може да са причина за много хора, страдащи от „безсъние за поддържане на съня“, състояние, в което се събуждат в средата на нощта.

„За по-голямата част от еволюцията ние сме спали по определен начин. Събуждането през нощта е част от нормалната човешка физиология. Идеята, че трябва да спим в един консолидиран сън без да се пробуждаме, може да бъде вредна, казва той, ако прави хората, които се събуждат през нощта, тревожни, тъй като това безпокойство може само да забрани съня и вероятно да проникне и в будния живот. „- Психологът Грег Джейкъбс.

Според Ръсел Фостър, професор по циркадианското невронаучение в Оксфорд:

„Много хора се събуждат през нощта и се паникьосват. Казвам им, че това, което преживяват, е връщане към модела на двумодален сън. Но по-голямата част от лекарите все още не признават, че консолидираният осемчасов сън може да е неестествен. Над 30% от медицинските проблеми, с които лекарите се сблъскват с проблеми, дължащи се пряко или косвено от съня. Но той досега е бил пренебрегван в медицинското обучение и има много малко центрове, където се изследва.“

Преди да достигнете до такова хапче за сън, помислете за това

Природните биоритми се контролират от излагане на светлина и тъмнина. Преди дъществуването на електрическата крушка, хората са планирали деня си според издигането и настройката на слънцето. Когато слънцето се издигна, хората правят същото. Когато слънцето достигне хоризонта, те заспиват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *