Това се случва 14 години преди смъртта: Тялото ви предупреждава, не го пренебрегвайте


Учените стигат до извода, че кръвното налягане в по-късните години започва да намалява около 14 години преди смъртта да се случи.

Те стигат до извода, след като проследяват здравето на 46 634 британци, които почиват на 60-годишна възраст. Пробата включва и хора, които са били здрави, но също и тези, които са били диагностицирани с деменция и сърдечни заболявания.

Кръвното налягане спада най-много при пациенти с деменция, сърдечна недостатъчност, загуба на тегло в по-късните години и такива с високо кръвно налягане.

– Нашите изследвания разкриват значението на наблюдението на пациенти в старческа възраст, които лекарите виждат навсякъде.

Той добавя, че лекарите и изследователите трябва да внимават за това, какъв е спадът в налягането при по-възрастните пациенти.

Въпреки че все още има признаци, показващи близостта на смъртта и се появяват само няколко години преди появата й, кръвното налягане и промените, характерни за него, са най-често срещаните сигнали. Най-голямата причина е, че е цифрово измерима, често се измерва и може да бъде следвана от самите лекари и пациенти.

По думите на изследователите това е област, която трябва да бъде допълнително проучена.