Грехота е да правите това, когато ходите на гробища

Добра традиция е, когато идвате на гробището, за да „помните“ с купчина или двама роднина или приятел, погребан тук, или дори да направите паметен „пикник“ точно на гроба. Тази традиция със сигурност е древна, но не е християнска.

Обичаят да се „угощава“ на мястото на погребението е бил присъщ и на езическите славянски племена. Нарича се „Трисна“ и е неразделна част от голям погребален обред.

Не е известно със сигурност от какво точно се състои този обред – писмените източници са изключително оскъдни.

Известно е, че освен ритуалната трапеза, тризната включваше песни, танци и ритуални забавления и състезания в памет на починалия. Обикновено го правеха в близост до мястото на погребението.

Триiна включваше специални церемонии, свързани с починалия: измиване и обличане на починалия в най-добрите и най-скъпи дрехи, а след това – изгаряне на тялото на специално изградено за това място.

Особено тържествен беше празникът в чест на князе, благородници или воини. Тези ритуали бяха един вид „проводници“ към друг свят и освен състезания и пиршества, тризната беше придружена от различни жертви на боговете, така че те „достойно“ се срещнаха и приеха мъртвите, а не се ядосаха на живите.

 

Християнско възпоменание

Християнството, стигайки до славянските земи, разбира се, не можеше да заличи езическите обичаи, но църковната традиция беше в състояние да ги трансформира и облагородява по много начини.

Обичаят да си спомняме починалите с ядене винаги е бил одобряван от Църквата, но с някои резерви. Християнството винаги е считало поменната трапеза като акт на милосърдие: лакомство в памет на починалия е отправено преди всичко за бедните и нуждаещите се с молба да се молим за това за душата на починалия.

И сега в църковната практика има обичай да носят храна „за канон“ в храма, за да отбележат починалите роднини и близки хора: тогава тези продукти отиват на обща църковна трапеза или се раздават на нуждаещите се. Предполага се, че, като ги ядем, мислено се молим и помним човека, в чиято памет е внесено това дарение.

Дългогодишната раздяла с християнската традиция допринесе за това, че единственият достъпен и разбираем начин за възпоменание на починалите е просто празник – „възпоменание“, включително в гробищата.

Първоначалният християнски смисъл на това събитие беше забравен, а самото погребение беше обрасло с много суеверия. Например мнозина започнаха да слагат водка и хляб за починалите, да наливат алкохол на гробен хълм, да поръсват трохи по него и да оставят храна.

Това може да се обясни – оставяйки храна на гробовете, на мнозина изглежда, че изглежда оставят парченце от себе си, проявяват внимание и любов към този, който е погребан там. Някой вярва, че за починалите ще бъде по-добре, ако птиците летят до гроба, за да кълват хляб и зърнени храни.

Християнството обаче ни казва, че гробището е само място на „предположение“, тоест сън. Те са били наричани „гробища“ – мястото, където „прахът“ на човек „остава“ до общото възкресение. И за да може човек в бъдеще с радост да влезе в това възкресение, според християнското учение е необходимо онези, които останаха на земята, да го помнят в молитви и дела на милост – това е единственият начин да донесе реална полза за душата на починал любим човек.

Следователно, разбира се, мемориалното хранене не трябва да се извършва на мястото на погребението, а храната и особено алкохолът върху гробовете е безполезна. По-добре е, като дойдете на гробището, да подредите гроба и просто да се помолите за починалия или да поканите свещеник да извърши литий. В крайна сметка молитвата е основното нещо, което можем да направим за тези, които са отишли ​​в друг свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *