За нищо на света не правете тези неща, за да се защитите от COVID-19

Коронавирусната инфекция продължава да се разпространява със страшна сила по целия свят. Страни, които не предприемаха мерки срещу вируса и гледаха на него с насмешка, сега не могат да преброят труповете, резултат от безотговорното им поведение. 

Истерията навсякъде е пълна! Хората предприемат всякакви мерки, за да се предпазят от коварния патоген. Някои дори безразсъдно започват да се тъпчат с лекарства и на своя глава решават да „укрепват” имунитета си.

Лекарите обаче предупреждават, че самолечението може да бъде опасно за здравето и да навреди в случай на заразяване с коронавирус. Наскоро в САЩ мъж на над 60-годишна възраст почина, след като прие антималарийно лекарство без рецепта при опит за лечение на коронавирус.

За да не навредите допълнително на здравето си в тази извънредна ситуация, днес от lekuvai.bg ще ви разкажем малко по-подробно за нещата, които не бива да правите за нищо на света,  за да се зашитите от коронавируса.

Не приемайте медикаменти без лекарско предписание 

В стремежа си да се предпазят от заразата и да повишат имунитета си, някои хора започват ударно да си предписват антивирусни или имуномодулиращи лекарства.

Приемът на антивирусни средства за защита срещу COVID-19 е безполезен, защото на пазара все още няма такива медикаменти. В допълнение, това може значително да „удари“ организма, тъй като всеки един медикамент си има цял списък с противопоказания.

Освен антивирусни лекарства, много хора започват да пият и имуномодулатори, опитвайки се да накарат имунната система да заработи на по-високо ниво. Изобщо не се и надявайте, че имуномодулиращите препарати ще помогнат за това.

Ефективността им се потвърждава от рекламите, но те не са посочени в стандартите за лечение или профилактика на настинка и грип. За укрепване на имунитета е по-добре да приемате витаминно-минерални комплекси, лактобактерии и ензими, както и да започнете да се храните по-балансирано.

Да „дезинфекцирате“ организма си 

На фона на съобщенията, че алкохолът помага срещу коронавируса, някои хора смятат за нужно да пият спиртни напитки като профилактика срещу заболяването.

Лекарите обаче предупреждават, че алкохолът не е в състояние да унищожи вируса. За сметка на това може да отслаби имунната система и да я направи безсилна пред него.

Ако сте любител на алкохолните разтвори, използвайте ги за дезинфекция, но на предмети, до които се докосвате и след посещение на обществени места.

Да се лекувате с народни средства 

Чесън, лук, мед, чай от липа и шипка – всичко това може да укрепи имунната ви система, но е малко вероятно да ви спаси от коронавируса.

При първите признаци на настинка е по-добре да се консултирате с лекар, а не да се самолекувате и да злоупотребявате с народната медицина.

Да пиете антибиотици 

Като цяло лечението на някакво заболяване с антибиотици, които не са изписани от лекар, е категорично забранено! А в случай на коронавирусна инфекция, използването на антибиотици е не само безполезно, но може да бъде и изключително опасно.

Първо, антибиотиците нямат ефект върху вирусите, тъй като са създадени за борба с бактериите. И второ, употребата им в някои случаи може да влоши състоянието при заболяване, причинено от коронавирус.

Да не сменяте медицинската си маска

Медицинските маски са превантивна мярка срещу коронавируса. Много здрави хора ги носят на обществени места, за да не се заразят.

Периодът на употреба на медицинската маска за еднократна употреба не трябва да надвишава 2-3 часа. Тогава защитното оборудване трябва да бъде изхвърлено, а ръцете старателно измити.

Повторното носене на такава маска е забранено, както и използването на влажна или мокра маска. Ако непрекъснато носите маска и не я сменяте, само ще навредите на здравето си! /lekuvai.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *