Колко часа сън са нужни на всяка възрастова група, за да се възстановява и презарежда тялото изцяло

За нормална и продуктивна работа тялото ни се нуждае от здравословен сън. Това време е необходимо, за да може тялото да се отпусне, да си почине и да набере сили за новия ден. Нарушаването на моделите на съня, липсата на сън или безсънието е много пагубно за състоянието на организма. И така, колко сън ви трябва, за да спите и да сте здрави?

Редакторите ни ще ви разкажат как възрастта се отразява на броя часове сън и няколко факта, които определено ще ви изненадат.

 

Колко часа трябва да спим

Как бихте отговорили на този въпрос? Най-вероятно ще кажете, че трябва да спите 8 часа или дори малко повече. Това на практика е вярно, но не за всички. Оказва се, че необходимия брой часове за сън зависи от възрастовия фактор. Тоест, в различни възрасти тази цифра е различна.

Чарлз Ксайслер, професор от Харвардския университет, проведе интересен експеримент, чиято цел беше да определи необходимото количество сън за всяка възрастова група. Той получи следните резултати.

Новородените (0–3 месеца) трябва да спят 14–17 часа.
Бебета (4 месеца – 11 месеца) – 12-15 часа.
Деца (1 година – 5 години) – 11-14 часа.
Деца в предучилищна възраст и деца от началното училище (6–13 години) – 9–11 часа.
Юноши (14-17 години) – 8-10 часа.
Младежи (18–25 години) – 7–9 часа.
Възрастни (26 години – 64 години) – 7–9 часа.
Възрастни (над 65 години) – 7-8 часа.

Но няма универсална рецепта за всички. Подобно е с размера на обувките. Важно е да изберете индивидуален график и да проведете личен експеримент. Сънят е много интересна тема и ние сме много далеч от пълното разбиране за това как да спим, колко сън и как се отразява на тялото ни. Затова учените непрекъснато провеждат изследвания и изучават съня.

Със сигурност можем да кажем, че липсата на сън е много пагубно за здравословното състояние. Това се отразява на когнитивната функция: реакцията се забавя, концентрацията на вниманието намалява. Особено ако липсата на сън е хронична. Но има една интересна особеност: човек, който е спал само 4 часа, може да бъде толкова внимателен, колкото някой, който е спал 7 часа.

Но проблемът е друг. Всеки човек, изпълнявайки задача, независимо дали е спал или не, губи от време на време фокус. Тук е капанът. Ако човек е спал достатъчно, тогава той може бързо да се върне към концентрацията и да се съсредоточи върху задачата. Но за мозъка на човек, който е спал 4 часа – това не е лесна задача.

 

Професор Клифорд Миночистач от Харвард казва: „Мозъкът на сънлив човек работи добре, но от време на време се случва нещо подобно на прекъсване на тока с електрическо устройство.“ По време на подобна неизправност в мозъка се активира зона, която е отговорна за страха. Тогава той започва да работи така, сякаш е в опасност. Това се проявява чрез мускулно напрежение, мокри ръце и нестабилно емоционално състояние.

Основният проблем е, че такъв човек може да спре да забелязва намаляването на производителността, появява се фалшиво чувство. Това може да има сериозни последици. Ето защо не трябва да шофирате, ако не спите достатъчно.

Има друг поглед за този проблем. Например, професорът по психиатрия Даниел Крипке, който е посветил изследванията си на проблемите със съня, казва, че прекомерният сън също е много вреден за организма. Той казва: „Хората, които спят от 6,5 до 7,5 часа на ден, живеят по-дълго. Те са по-продуктивни и щастливи. А прекомерният сън дори може да бъде нездравословен. Можете да се почувствате по-зле, ако спите 8.5 часа, отколкото ако сте спали 5.

И така, какво да правим? Повтаряме, всичко това е много строго индивидуално. Единственият универсален съвет за всички е да спите достатъчно! Проучванията на всички учени доказват, че възрастен човек трябва да спи поне 7 до 9 часа на ден. Ако спите по-малко, тялото започва да протестира. Подготвили сме ви още няколко практични съвета , които ще ви помогнат да заспите достатъчно.

Можете да добавите дрямка, ако имате възможност и нужда. Някои изследователи твърдят, че 20 минути сън в средата на деня понякога подобряват ефективността и помага да се развеселите. Основното е да намерите онези съвети, които са най- подходящи за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *