Вертикално пране на обувки: как ПРАВИЛНО да перете маратонки в пералня

За много хора  прането на обувки в пералня се е превърнало в обичайна практика. Винаги съм била резервирана към този метод и има основателна причина. Моят приятел също го практикуваше. Първите няколко пъти бяха успешни и след около 5-то или 6-то изпиране подметките паднаха от маратонките. Добре, че ги купих на разпродажба. Но обувките останаха здрави, все още се носят.

И няма нищо изненадващо в случилото се. Гледали ли сте някога какво се случва с дрехите по време на прането в пералня? Веднъж попаднали в барабана на пералната машина, те са подложени на огромно натоварване. Добавете тук продължително излагане на вода, висока температура и постоянни вибрации. Логично е обувките да се износват бързо. Но има и по-щадящ метод – вертикално пране. Сега ще ви разкажа що е то!

маратонки в пералня

Нежно пране на обувки с връзки в пералня

Първо трябва да подготвите обувките за изпиране. Изплакнете праха и мръсотията от повърхността и подметките, издърпайте стелките. След това издърпайте връзките от първите два чифта дупки.

Поставете обувките в барабана на машината с петите надолу. Докато държите връзките, затворете вратата, така че краищата на връзките да останат отвън. Това ще задържи обувките в една позиция по време на целия процес.

вертикално пране обувки

Задайте най-краткия режим на пране, допълвайки го с изплакване. Не забравяйте да използвате омекотител. Той не само ще освежи обувките, но и ще направи материала по-мек.

След това окачете обувките си, за да изсъхнат. Най-добре е да направите това на открито или в добре проветриво помещение.

вертикално пране

изпрани маратонки

Предимства на вертикалното изпиране

Тук всичко е очевидно. Когато обувката е в едно положение и не се „подмята“ из целия барабан, тя практически не се деформира. И също така ще се отървете от ужасния тътен от сблъсъка на подметката и метала.

Между другото, заедно с маратонките, можете да поставите други дрехи, които могат да се перат в пералнята: килими, вътрешни чехли и др. Само не бельо!

Някои обувки нямат връзки. В този случай опитайте да завържете въженце или друга здрава връв към тях. След това процедурата е същата.

След като моят приятел тества този трик, реших и аз да го пробвам. И останах доволна. Можете да почистите обувките си без много усилия, като същевременно запазите външния им вид. Вертикалното изпиране е подходящо за почти всички материали. Но е по-добре да проучите подробно препоръките в случая с всеки нов чифт!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.