Те могат да оцелеят даже и в най-тъмното ъгълче на дома ви: 12-те цветя-борци, които виреят и в мрак

За кътчетата, където слънчевата светлина рядко прониква, тези стайни растения могат да бъдат истинско спасение. Те се чувстват чудесно и в частична сянка, и на слаба светлина.

Повечето цветя в колекцияте не крият красотатата си в цвета, а в листата. Но и това е много, имайки предвид, че виреят на „диета“ без слънце!

 

Калатея

Шарените му листа правят това растение добре дошло допълнение към всяка стая, но си струва да припомним, че преките лъчи на слънцето са нежелателни за него. Най-добрият вариант за Калатеята е полусянка.

 

Дифенбахия

Разсеяната светлина е най-подходяща за това растение. Най-добре е да го държите зад завеса. Особено красиво расте през пролетта и лятото, когато в центъра му се появяват ярки, нежни листа.

 

Драцена

Това е истинско късче от тропиците в офиса. Но дръжте растението далеч от пряка слънчева светлина – може да го увреди. Растението обича сянка.

 

Хлорофитум

Много невзискателно растение, така че е доста популярен избор. Може да вирее дълго време, без да се докосва до слънцето и в същото време напълно пречиства въздуха.

 

Солейролия (Пампаска трева) – Soleirolia

Цветето с малки нежни листа изглежда прекрасно във висящи саксии и в аранжировки, където е засадено заедно с по-високи растения. Но не го садете в близост до по-ниски растения – сойлеролията може да ги „задуши“. Всичко, което трябва на това цвете, е често поливане и пръскане.

 

Папрати

Повече от 2000 вида папрати са подходящи за отглеждане в домашни условия. Тези тропически растения са готови да останат в сянка, но не толерират сухия въздух. Те изискват често пръскане на листата, особено по време на отоплителния сезон.

 

Филодендрон със сърцевидни листа

Може би това е най-любимото растение на много градинари. Добре се чувства на сянка, перфектно почиства въздуха. Трябва да захванете листата му, ако не искате да висят надолу твърде ниско.

 

Неорегелия

Тропическо растение, което се чувства добре дори и само на изкуствено осветление. Вирее в по-влажна среда като например бани.

 

Спатифилум

Ако често забравяте да полеете растенията и стаята почти не пропуска слънчеви лъчи, можете да изберете това красиво и непретенциозно цвете.

Аглаонема

Един от най-добрите варианти за стая с ниска осветеност. Идеален за начинаещите градинари.

 

Сансевиера

Едно растение, което изисква малка или никаква поддръжка. Светлината влияе на растежа му, но живее перфектно и на тъмно.

 

Аспидистра

Това растение добре понася сянка, топлина, студ. Но ще ви отнеме малко повече търпение, защото расте много бавно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.