През нощта кучето дошло и я събудило. Тогава тя разбрала, че синът й е в голяма опасност


В тишината на нощта, когато цялата къща спяло дълбоко, едно момче било на крачка от трагедията. Но наблизо бил неговият спасител, който веднага разбрал, че малкият му стопанин е в опасност. И започнало да вика за помощ.

Седемгодишният Люк страдал от диабет тип 1 – нивата на кръвната му захар винаги били нестабилни. Една нощ кръвната му захар започнала бързо да спада.

Майка му Дори вече спяла дълбоко, така че опасността Люк изобщо да не се събуди на сутринта била повече от реална… Но за щастие верният приятел на момчето се притекъл на помощ навреме.

Джедай е черен лабрадор, но той не е просто домашен любимец. Когато бил само на 11 седмици, Джедай бил обучен да служи на хора с диабет. Изненадващо, той има способността да открива химическите промени в нивата на кръвната захар на човек, като надушва възможни предупредителни знаци и така спасява хората.

Щом надушило опасната промяна в кръвта на Люк, кучето се втурнало към леглото на майката Дори. Тя се събудила и видяла кучето да се покланя ниско. Това бил жест, който кучето използвало, за да покаже когато нивата на кръвната захар са ниски. И обратно – при високи нива вдигал лапа.

Майката на Люк убола пръста на сина си и открила, че нивата му наистина са изключително ниски, въпреки въпреки че постоянният му монитор за глюкоза показвал, че е добре.

„Люк лежеше до мен, само на сантиметри от мен“, пише Дори на страницата си, „ако не беше нашето куче, просто нямаше да се събудя и да забележа, че синът ми е в опасност.“

Тя дала на Люк таблетка глюкоза, след което публикувала снимка на екрана на монитора заедно с бдителния Джедай.

кучето Джедай
Източник: Saving Luke/Facebook

Дори споделя пред CBS News, че Джедай е започнал да се обучава като куче, което да помага на диабетици, когато е бил едва 11-седмично кученце. Днес 70-килограмовото куче е в състояние да открива предупредителни признаци за ниски и високи нива на кръвната захар.

Тя осиновила Джедай, когато Люк бил диагностициран на двегодишна възраст. Според Американската асоциация неговата форма на диабет се среща при 5% от пациентите. И единственото лечение са ежедневните инсулинови инжекции.

Люк Нътъл и кучето Джедай
Източник: Saving Luke/Facebook

А кучето е неговият най-добър приятел.

„Те се обичат“, казва Дори пред CBS. „Не мога да обясня връзката им; това е много силно и много красиво.“

Advertisement