„Кърмя 4-годишния си син и няма да спра да го правя, независимо какво мислите!“ Майка насъска обществото срещу себе си – права ли е?


Всички знаем, че майчината кърма е истинско съкровище за малкото дете. Освен, че му дава най-необходимото, проучванията недвусмислено сочат, че майчиното мляко засилва детския имунитет.

Затова милиони жени по света избират кърменето като най-естествения метод за хранене на детенцето си до 2-годишна възраст. Една майка от Великобритания обаче насъска обществото срещу себе си, заявявайки открито: “ Още кърмя 4-годишния си син и няма да спра да го правя, независимо от това какво казват и мислят другите!“ Това заяви пред  Daily Star британската журналистка Алисън Яроу.

Тя признава, че дава на момченцето си да суче поне веднъж на ден. И добавя, че този процес й помага да се „свърже и общува“ с него.

„Все още го кърмя, защото това е начин да сме по-близо. Много ни е добре. Това е интимност. Гледаме се в очите и се прегръщаме. Имаме физическа връзка. И това укрепва връзката ни като цяло“, заявява жената.

майка кърми пораснало момче

Яроу казва, че процесът й харесва и добавя, че би го правила дори и да не й е приятно.

По думите й кърменето има много повече предимства, отколкото изборът да не го правите. И добавя, че това не е кой знае какъв „голям ангажимент“, тъй като отнема само няколко минути на ден.

Понякога, ако не е в настроение, британката отказва на сина си и смята, че така формира у него представа за лично пространство.

„Аз съм човешко същество, имам си лично пространство. Понякога искам да прегърна някого, а понякога не искам да го прегърна, същото важи и за кърменето. И ако не искам, просто казвам „не““, посочва тя.

СЗО препоръчва през първите шест месеца бебетата да се хранят само с майчино мляко. След това, до 2-годишна възраст, децата могат да приемат майчино мляко заедно с твърди храни.

Яроу смята, че в публичното пространство не се говори достатъчно за продължителното кърмене и обществото е склонно да съди жените, които не следват общоприетите стандарти.

Според нея все още не са проведени качествени изследвания за ползите от дългосрочното кърмене. Освен това някои жени се сблъскват с много трудности, когато тепърва започват да кърмят след раждането, тъй като държавата не им помага финансово, ако процесът е по-сложен.