Жена живее 20 години със 100 марли в корема. Вадят ги и забравят инструмент!


44-годишна жена е живяла 20 години с чуждо тяло в корема – медицински марли, отстранени едва преди година с операция. Тогава обаче започва кошмарът за Траяна Христова. Вместо облекчение, след операцията, тя чувства още по-силни болки.

Четирима лекари установяват, че този път в корема й е забравено метално тяло, съобщи Нова телевизия.

 

Според Траяна Христова тя два пъти е станала жертва на лекарска грешка. Първия път, когато е дете. По време на операция за перитонит лекарите забравят в корема на Траяна около 100 марли. Години наред тя живее с тях.

20 години по-късно Траяна е оперирана отново, този път в болница „Шейново”. Операцията е тежка и продължава седем часа, а съмнението е за миома или киста. Вадят топката марли, но колкото и да е абсурдно, резултатът е ново чуждо тяло.

След операцията Траяна се прибира вкъщи и започват болките. Категорична е, че са от забравен медицински инструмент, въпреки уверенията на лекарите, че това е невъзможно и всичко е наред. Траяна и съпругът й търсят мнението и на специалисти от други болници. Всички казват, че нова операция е много рискована.

Забравените марли преди 20 години Траяна нарича лош късмет, а сегашното си състояние определя като пълен абсурд. Следват много ехографии и рентгенови снимки. Някои лекари са категорични, че виждат чуждо тяло, други не. Едно е абсолютно сигурно и това са болките на Траяна.

В „Пирогов” д-р Асен Хараланов също вижда чуждо тяло в корема на Траяна. Мнението му е, че чуждото тяло в корема на Траяна сега вероятно е било там още преди 20 години и е забравено заедно с марлите. Изваждането му е риск, който само Траяна можела да прецени дали да поеме.

Д-р Николай Герджиков от „Шейново“ е правил последната операция на жената. И той твърди, че не е забравял макара, а чуждото тяло са стари марли от преди години.

В момента Траяна е почти неподвижна. Животът на семейството вече не е същият. Гледат на ежедневието си като на кошмар и се надяват скоро той да свърши. Семейство Христови водят дело, което ще тръгне до два месеца и няма да се точи с години, смята техният адвокат Марин Марковски.