От старата орхидея ще имате най-малко 2 нови: супер лесен метод за размножаване в домашни условия –


Ако сте от щастливците, които отглеждат у дома си красавица орхидея , сигурно сте се опитвали да я размножите. Обикновено за целта се използват стимуланти за растеж и специални хормонални препарати, но резултат не винаги се постига.

 

В повечето случаи орхидеята пуска няколко допълнителни пъпки, а дългоочакваните “деца” никога не се появяват. Добрата новина е, че съществува уникален и изключително лесен начин за размножаване на орхидеята .

цъфтяща орхидея

За единствен недостатък може да се счита дългото чакане на резултата, но това е разбираемо. В дивата природа ще отнеме горе-долу същото време, за да се случи естествено процесът.

За размножаването ще са ви необходими:

  • здрави цветни стъбла от цъфтящи или вече прецъфтели орхидеи;
  • мъх (в идеалния случай сфагнум);
  • прозрачен контейнер;
  • вода;
  • фолио;

размножаване на орхидеи

Подрязваме дръжките под мястото на цъфтежа. Важно е те да не са повредени и да имат здрав вид.

как се размножава орхидея

Налейте малко вода в съда, увийте стъблата с латентни пъпки с мъх и ги поставете във водата.

клониране на орхидея

Важно е резниците да са във вода и тя да не е плесенясала. Ако това се случи, водата трябва да се смени. Орхидеите в природата са свикнали с топлина и влага. Напръскваме с вода цветните стъбла и ги покриваме с фолио, като правим малки дупки, за да осигурим достъп на въздух, след което ги слагаме на топъл прозоречен перваз.

как се размножава орхидея

По-добре е да направите това по-близо до лятото, тъй като орхидеята се нуждае от слънчева светлина и условия близо до естествената ѝ температура (25-30 ° C). След около 3 седмици можете да видите визуалните промени. Пъпките, които преди това са били в покой, започват да се събуждат.

спящи пъпки орхидея

Преди да получите такъв резултат, трябва да изчакате по-дълго – около 2-3 месеца.

как да разклоним орхидеята

Въпреки че “бебето” вече има корени, не си струва да го отделяте от цветоноса. Внимателно прережете стъблото и засадете млада орхидея в сфагнум.

засаждане орхидея

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *