Британия се готви за апокалипсис заради COVID-19, но ето какви нестандартни мерки въвежда


Борис Джонсън предупреди британската общественост да се подготви да „изгуби близки преди да е дошло времето им“, тъй като учени признават, че до 10 000 души вече може да са заразени във Великобритания, съобщава „Файненшъл таймс“.

Премиерът заяви, че всеки със симптоми, включително „нова, непрекъсната“ кашлица или висока температура, трябва да остане вкъщи в продължение на 7 дни от днес, тъй като правителството официално премести стратегията си от фаза „задържане“ към „забавяне“.

Но въпреки че описва заплахата от коронавирус като „най-лошата обществена здравна криза за едно поколение„, Джонсън заяви, че няма да следва примера на Ирландия и Италия и да затваря училищата и да забрани спортните събития, за да ограничи разпространението на болестта.

В знак на нарастващо напрежение в Уестминстър, че Джонсън не изпреварва огнището, Джереми Хънт, бивш здравен секретар, призова за по-агресивни действия, включително затваряне на домове за грижи за възрастни хора за външни посетители.  

Той каза, че страни като Тайланд и Тайван са контролирали огнището, като са предприели подобни действия. „Хората ще бъдат загрижени, че не се движим по-скоро към социално дистанциране“, заяви Хънт.

На фона на обвиненията, че Обединеното кралство се движи твърде бавно, Джонсън настоява правителството да продължи да се ръководи от научните съвети, които предполагат, че затварянето на училищата „може да причини повече вреда, отколкото полза“.