Д-р Мангъров сподели кога се очаква да е пика на коронавирус у нас


Ето и какво сподели д-р Атанас Мангъров.за заразата, която върлува в страната и по света.

Няма епидемия в Банско. Има заразени четирима души в града – трябват повече изследвания в Банско, за да се види дали има и други заразени хора. Това заяви в сутрешния блок на БТВ директорът на детското отделение в Инфекциозна болница доцент д-р Атанас Мангъров. 

„Безсмислено е да се затваря целият град. Ако си мислят, че може да има разпространение на зараза, то това трябва да се докаже. Нали въпреки извънредното положение хората трябва да са спокойни. Мисля, че хората след дни ще започнат да бягат по полетата от Банско“, каза още експертът.

 

„Маските не вършат никаква работа – това са маски, а не противогази. Ако сте болен и кашляте, маската предпазва от по-големите плюнки, но не и от фините. Психологически ефект е, че ни пазят маските, което понякога може да ни изиграе лоша игра. От еднократните ръкавици не става нищо, може само гъбички да хванете заради запотяването. Миенето на ръцете е много важно“, разкри доц. д-р Мангръров.

„Пикът у нас ще е след 3-4 седмици, изхождайки от ситуацията досега“, коментира специалистът по инфекциозни болести.

Трета жертва на коронавируса у нас. Има и още двама заразени

„Можем да сме минали заразата без симптоми, но не можем да се заразим наново. Антителата, които изграждаме ще ни пазят до края на живота ни, ако сме преминали коронавируса“, завърши доц. д-р Атанас Мангъров.