Руски експерт изчисли кога ще приключи разпространението на коронавируса:


Свидетели сме на какви ли не сценарии за разпространението на COVID-19 – от най-оптимистичните, до такива, които вещаят завръщането му всяка година, подобно на сезонния грип. Днес ще ви представим мнението на един от водещите руски учени във връзка с пандемията от коронавирус .

Разпространението на коронавируса в света може да спре до средата на лятото. Такива срокове бяха назовани от ръководителя на отдела за експериментално моделиране и патогенеза на инфекциозни заболявания на Изследователския център по фундаментална и транслационна медицина Александър Шестопалов.

пандемия

Според неговите думи, пандемията ще приключи около юни-юли, съобщават световните издания. В Китай пикът на заболеваемостта беше преминат на 2 февруари. Ученият е уверен, че настоящата ситуация с коронавирусната инфекция е „около 50 процента паника“.

Въз основа на данните за заболеваемостта и смъртността Шестопалов посочва, че вирусът, причиняващ COVID-19, е 10-15 пъти по-малко патогенен от коронавирусите, провокирали епидемията от атипична пневмония (SARS) през 2002-2003 г. и близкоизточния респираторен синдром през 2012-2015 г.

Той добавя, че всеки ден от туберкулоза умират толкова хора, колкото са починали за цялото време на епидемията от COVID-19.

Шестопалов казва още, че винаги е имало коронавируси, но сега нивото на диагностицирането се е повишило и затова те са откривани по-често.

„Като цяло мерките, предприети срещу разпространението, са адекватни, макар и понякога да са прекомерни“, заявява ученият. Според последните данни, в момента в света са регистрирани около 156 хиляди заразени с коронавирус, 5,8 хиляди души са починали от болестта COVID-19, 73,9 хиляди са излекувани. Случаите на заболяването са открити в 142 страни.