Академик Гълъбов посочи най-съществената разлика между грип и коронавирус – това са симптомите им:


Извънредното положение в цялата страна с настъпването на заразата от коронавирус накара хиляди да живеят в страх при проявата на най-дребните симптоми на някакво респираторно заболяване. Затова е от изключително значение да се познават симптомите на новия COVID-19 , така че да можем да ги различим от тези на обикновена настинка или грип. Компетентно мнение по въпроса дава академик Ангел Гълъбов , вирусолог с дългогодишна практика:

Коронавирусът остава в кръвта, докато грипните вируси се развиват в белите дробове. Клиничната картина на коронавируса е различна от тази на грипа и заболяването протича с други симптоми – засилваща се кашлица и проблеми с дишането. Това каза за „Дарик” вирусологът акад. Ангел Гълъбов.

„Лекарите не знаеха каква е разликата, че при грипа кашлицата се появява към 4-5 ден от заболяването – разясни акад.Гълъбов. – Започва с разтрисане, вдига се температура. А тук е кашлица, която стъпалообразно се засилва и засилва. И възникват проблеми с дишането. Това е при заболелите. Има и много безсимптомни, това е другият факт, които разнасят вируса”.

Докато при птичия грип заразените от животни хора не предават болестта върху своите близки, при коронавируса е обратно – от човека той може да се предаде както на контактните лица, така и домашните любимци, разясни още той.

Въвеждането на извънредно положение в България за ограничаване разпространението на Ковид-19 акад. Гълъбов определи като правилна мярка. Според него затварянето на всички възможности за пренасяне на инфекцията и суперхигиена – лична и на обществените места е начинът за справяне със ситуацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *