Голяма промяна при личните лекари от следващата година


Българският лекарски съюз (БЛС) поиска догодина парите за джипитата да бъдат увеличени с 23 млн. лв., а самите джипита настояха за 25 млн.

лв. повече. Общопрактикуващите лекари изразяват категоричното си несъгласие с предвиденото повишение на бюджета им за 2018 г., което по думите им било минимално, в размер на 0,001%. „23 млн. лв. повече за джипита и 23,5 млн. лв. повече за специализираната извънболнична помощ искат от Лекарският съюз“, информира председателят на съсловието д-р Венцислав Грозев. Така според него щяла да се облекчи тежестта върху болничната помощ.

Във връзка с промяна в системата на здравеопазването, нейното реформиране и натовареността на извънболничната медицинска помощ – тя е тази, която се занимава с профилактиката, с диспансеризацията, но в която ще се извадят и дейности от болничната помощ, и затова ние определяме такъв ресурс.

При общопрактикуващите лекари и досега е концентрирана голяма част от профилактиката на детското и майчиното здравеопазване.

В специализираната извънболнична помощ – акушер-гинеколозите във връзка с майчиното здравеопазване и профилактиката на бременността с нейното нормално протичане – всичко това е в извънболничната помощ и затова ние тези пари ги искаме са дейности“, каза Грозев пред „Дарик“. От Сдружението на общопрактикуващите лекари заявиха, че работата им не била атрактивна, а да специализираш обща медицина било най-трудно, тъй като специализантът нямало откъде да получи финансиране. Искането за 25 млн. лв. повече за догодина е породено от факта, че в новия бюджет било предвидено минимално увеличение, твърди председателят на сдружението доц. Любомир Киров.

Общопрактикуващи лекари от столицата обаче изразиха дълбоко съмнение, че едно увеличаване на парите им ще увеличи и работата, която са способни да извършват. Причината е, че и към този момент времето им било запълнено. Междувременно от Лекарския съюз настояха цялата надлимитна дейност на болниците тази година да бъде заплатена.