Вирусолог: Китайската чума ще удари 80% от човечеството, около 51 милиона ще умрат!


Хонгконгският експерт по коронавируси, участвал активно в задържането на САРС епидемията през 2003 г., проф. Гейбриъл Леунг излезе с плашещо предупреждение за епидемията, обхванала огромна част от населението на Китай.

Според професора е напълно възможно новела коронавирусът, причиняващ тежка пневмония, да обхване между 60 и 80% от световното население, причинявайки в най-оптимистичните прогнози около 51 млн. смъртни случая в следващата година или две.

Проф. Гейбриъл Леунг Проф. Леунг, който е председателят на института по публично здраве и медицина в университета в Хонг Конг, бе едно от първите официални лица, които още в края на януари предупредиха, че е възможно китайското правителство реално да прикрива истинския брой на заразените.

На 27 февруари той посочи, че в контраст на обявените официално заразени 2900 случая, всъщност истинското число е не по-малко от 45 000. И въпреки че от Пекин постоянно излиза информация, че заразата с nCoV вече е на път да достигне до пика си и разпространението да бъде на практика ограничено, малко са тези, които вярват на подобни твърдения. Особено предвид факта, че в последните 2 дни два поредни пъти „рекорда“ на смъртни случаи за денонощие бе счупен и общият брой на загиналите вследствие на усложнения се изстреля до 1013 – с около 200 повече за месец отколкото епидемията от САРС, която продължи цели 9 месеца, пише Флагман.бг.

Според него вирусоносителите могат да предадат заразата на средно 2.5 човека, което означава, че патогенът има „скорост на атака“ (биостатистическа измервателна единица, която се изчислява на базата на брой на нови случаи в популация, изложена на риск, делено на броя на хората, изложени на риск в популацията) от 60 до 80%. Рано тази сутрин властите в Китай потвърдиха за над 100 нови смъртни случая в последното денонощие. Вирусът, въпреки това продължава да има сравнително ниска смъртност – около 2%, които ако се засекат и случаите, които са по-леки, може да достигне дори до 1%.

Ако тези прогнози са реални и предвид факта, че на 1 февруари китайският медиен конгломерат Тенсент „изпусна“ в своя емисия реалния брой заразени за този ден (над 150 хил. души, сравнено с около 40000 при официалната статистика), вече може да се говори за изключително сериозно положение в света. При 60% заразени или 2/3 от населението на планетата от 7.7 млрд. души и смъртност от 1 процент, можем съвсем спокойно да очакваме над 51 милиона жертви в следващата година или две. „Епидемиолози в момента се опитват да разберат какво ще се случи. Дали 60 или 80% от населението на планетата ще бъде засегнато? Вероятно не на веднъж. Вероятно ще бъде на вълни. Вероятно вирусът ще разреди смъртността си, защото със сигурност не би му помогнало да убие всички заразени, тъй като така и той самият ще умре“, коментира Леунг.

Но едно е сигурно – ако не разберем какъв е истинският обхват на заразата досега, ще бъде много по-трудно да я ограничим от това да достигне до най-лошите прогнози.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *