Щабът с най-нови данни за смъртоносния размах на К-19 у нас, има ново огнище


Секретарят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса Димо Димов изнесе последните данни за развитието на болестта у нас на 10 май (неделя) към 8:00 часа. Изследвани са 1126 проби за денонощието и стават общо 57 232 или 8175 на милион население. Установени са 44 новозаразени случая. От тях в болница са 17. Активност има в 11 области. Общият брой на потвърдените случаи е 1955. В Благоевград е установено огнище в село в община Сатовча. Установени са контактните лица на първия случай и е направено пробонабиране и изолационни предприятия.

Регистрирани са 3 нови случая на медици – един лекар и две сестри. 444 души са излекувани, новите са 22. За изминалото денонощие има 5 нови болни от К-19 деца. В Ямбол има дете на година и шест месеца. Починалите до момента са 90. Два нови случая за денонощието. Мъж е починал в Пирогов. Имал е онкологично заболяване. Вторият случай е на мъж на 80 години в Александровска болница. 56 пациенти към момента са в интензивно отделение.  По данни към 17:00 часа на 9 май 1921 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас.

Бяха доказани още 10 нови случая – в областите: 5 в Пазарджик, 4 в Кюстендил и 1 във Враца. 389 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 56 са в интензивни отделения и клиники.   206 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, или 11 % от всички установени случаи на COVID-19.   По отношение на общата картина: 938 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 983 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 48,6 г. Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 90. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е починал 66-годишен мъж. Пациентът е страдал от онкологично заболяване. В УМБАЛ „Александровска“ е починал мъж на 80 г., който е бил със сърдечни заболявания.

В световен мащаб към 08:00 часа на 10 май заразените с коронавирус са над 4 100 000 души. Починалите са над 280 000. Оздравелите са над 1 441 000. Това сочат данните на интернет-ресурса Worldometers. Ситуацията с наличието на коронавирус в Ямбол става изключително сериозна.

Припомняме, че в лечебното заведение в града има голям брой заразени и, за да приема още пациенти, то спешно се нуждае от медици. Бoлницaта oтвори трeтo oтдeлeниe зa К-19, cлeд кaтo втoрoтo ce e нaпълнилo caмo зa 24 чaca.  В ромската махала се разпространява изключително притеснителна листовка. Анонимни лица са написали текст с фалшив подател „Министерство на здравеопазването“, в който циганите биват подтиквани да не се подлагат на никакви кръвни тестове и да не бъдат „зомбирани“.

Няма надеждни доказателства за ползите от препарата хидроксихлорохин, който е широко прилаган при пациенти с COVID-19. Това установи изследване на група учени от САЩ, посветено на връзката между употребата на хидроксихлорохин и интубацията или смъртта на пациенти в голям медицински център в Ню Йорк. Резултатите от него са публикувани в научното издание „The New England Journal of Medicine“.

Седмицата 20-26 април беше с най-високи стойности на регистрирани новозаразени с коронавирус. Но е рано да правим генерални изводи. Това заяви в ефира на БНТ главният здравен инспектор на България д-р Ангел Кунчев относно това, минахме ли пика на епидемията, идва ли нейният край и възможно ли е ново затягане на мерките. „Ако достигнем над 100 нови случая в рамките на 3 дни, е сигнал, че нещата отиват на зле и време да затегнем мерките“, добави Кунчев.

България е единствената, където се увеличават случаите. „Но това са данни от преди 3 седмици. В София нещата вече са под контрол. Минахме на фаза на поява на отделни взривове, клъстери. Едни от които са болниците“, каза на свой ред проф. Кантарджиев.