Красен Станчев: Обещаното на пенсионерите няма да бъде дадено

Обещаните по-високи пенсии за възрастните хора може и да не бъдат дадени реално. Това става ясно от прогноза на икономиста Красен Станчев, изразена днес в интервю за Би Ти Ви.

„Следващата година към края може да се наложи увеличаване на данъците на хартия и това ще доведе до намалена събираемост на данъци. Така това, което е обещано на пенсионери и други групи, всъщност няма да бъде дадено реално“, коментира Станчев.

Според него бюджетът е съставен по не най-добрия начин. „В макрорамката на бюджета има няколко хитрости, които обаче са нереализираме. Икономистите смятаме, че спада на БВП за тази година ще е някъде около 7%. Спадът се дължи на фалити, затваряне на граници и така нататък. Около половин милиард е загубата само от това, че имахме хора под карантина“, каза още икономистът. Правителството, за да излязат сметките, предвижда в бюджета за следващата година нисък спад на доходите за т.г. и бърз ръст следващата година, посочи той.

„По никакъв начин не личи бюджета да е антикризисен. Защо са необходими самолети точно сега и как те ще помогнат в тази криза, никой не може да каже. Тези пари, които отиват за частния сектор са 2,5 пъти по-малко от парите, които отиват за пенсионерите. Какво се получава – финансирате някой, който не произвежда и взимате парите на тези, които са по-трудоспособни. Т.е. така се демотивират онези, които са нетни кредитори на бюджета и биха могли да спестяват и за себе си, и за ДОО“, обясни Станчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.