Защо се налагат новите мерки? И малките ученици – скоро в е-режим

Новите мерки се налагат, защото епидемиологичната ситуация се усложнява. На отделни места болниците започват да се затрудняват, настоя пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

Според него Областните щабове и сега можели да променят мерките според заболеваемостта там, но се налагали и мерки на национално ниво.

На въпрос откъде идват бройката 11 000 теста. Кунчев отговори, че първо лабораториите у нас не са 65, толкова са само в заповедта на здравния министър, чиито резултати се признавали в чужбина. Иначе общо 185 лаборатории вкарвали данни в системата и те имали капацитет дори да достигнат до 30-40 хил. теста дневно.

„Не обичам да правя прогнози, но гледам какво става в Европа, там има доста по-тежка ситуация, например Чехия. Ако не вземаме навреме мерки можело да се случи и да имаме по 5-6 хил. положителни случая на ден“, прогнозира той.

„Много е вероятно да се наложат мерки и за по-малките ученици, ако данните покажат, че е необходимо, ще преминат на дистанционна форма“, обясни доц. Кунчев.

 

Според него е възможно още затягане на мерки у нас, но без да се стига до локдаун.

 

„Вечерният час не е много ефективен, но по общини ако се налага ще го има, ако го приемат общинските щабове“, посочи Кунчев и прогнозира, че ако нещата вървят така – със сигурност ще има удължаване на извънредната обстановка.

Източник: http://bradva.bg/

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *