Това са необратимите последици след прекаран коронавирус, за които упорито се мълчи: –

Когато пандемията от коронавирус започна да обхваща една по една страните по цял свят, основното, което се знаеше за COVID-19 бе, че протича като възпаление на белите дробове, съпроводено със специфична кашлица. Постепенно обаче учените започнаха да разкриват нови и нови детайли за коварното заболяване и се оказва, че след успешно изчистване на организма, в него въпреки всичко е възможно да останат трайни последици от вируса.

Натали Тронсън, учен от Мичиганския университет, посочи необратимите ефекти върху здравето на пациенти, които са прекарали коронавирус . Нейните изследвания са публикувани в списанието MedicalXpress .

Специалистът каза, че въздействието на SARS-CoV-2 върху мозъка в някои случаи е едно от най-сериозните последствия от заболяването. Например, дългосрочните ефекти върху мозъка, причинени от болестта, включват миалгичен енцефаломиелит (или синдром на хронична умора ) и синдром на Гилен-Баре. Това е бързо прогресиращо автоимунно разстройство на периферната нервна система.

последици коронавирус

Както Тронсън обясни, последствията се причиняват както от директна вирусна инфекция на мозъчната тъкан, така и от влиянието на вируса чрез инфекция на епителните клетки и имунната система.Това допринася за трайни неврологични промени след излекуване от COVID-19.

Лекарят обясни още, че много от симптомите на коронавируса всъщност са свързани със защитните реакции на имунната система. Например хремата не е директен ефект на коронавируса, а резултат от реакцията на имунната система към него. Неразположението, умората и треската се случват поради активирането на специализирани имунни клетки в мозъка.

По-рано учените от Института Каролинска в Швеция откриха няколко вида клетки, които играят ключова роля в имунния отговор на коронавирус SARS-CoV-2 и допринасят за хиперинфламацията, наблюдавана при животозастрашаващи случаи. Оказа се, че белите кръвни клетки, наречени еозинофили, играят важна роля в развитието на усложнения.

Източник: https://www.zajenata.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *