Проф.Кантарджиев: Това е най-силното ни оръжие срещу COVID-19! Ето как да го убием за 2 минути:

Началникът на НЦЗПБ, проф.д-р Тодор Кантарджиев , е сред най-уважаваните членове на НОЩ. Той неведнъж е посочвал трезво какво трябва и какво не трябва да правим, за да се предпазим от новия коронавирус .

Сега уважаваният специалист за пореден път изтъкна важността на маските, но също така отправи и важно предупреждение :

Внимавайте с четвъртото „Д“, което бе прибавено към триадата – дисциплина, дистанция, дезинфекция – витамин Д.

Предозираната имуностимулация и лошите емоции също са вредно за здравето.

„Не предозирайте с витамин Д! Не трябва да се използват изобилие имуностимуланти и това да се случва постоянно. По-добре е правилното хранене, физическа активност и добри емоции – който не издържа да гледа постоянно телевизия, нека не го прави, защото наистина нещата се преекспонират. Преекспонирането потисна хората, доведе до страх и недоверие“, за това предупреди директорът на НЦЗПБ проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Доста колеги станаха коноролози напоследък, но противоречието в говоренето от лекари е опасно за обществото, допълни проф. Кантарджиев. Той припомни, че за маските не бива да има каквито и да негативни настроения, тъй като тя е едно от най-големите ни оръжия срещу COVID-19.

Кантарджиев маска

„Най-важното в момента е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да бъдат с маски. Никой не се е задушил, всички знаем, че не е приятно да я носим на носа си, но всички трябва да мислим за здравето на семейството, на околните. Като стои някой пред мен с маска на разстояние на 1,5 метра разбирам, че ме уважава и ме пази. Маската намалява доста възможността да се заразиш. Ако другият е болен и е с маска при един спокоен разговор трябва минимум 1 час да е срещу вас, за да се заразите“, посочи професора.

Проф. Кантарджиев добави, че е изключително важно, който е с очела да ги носи, тъй като често пъти заразяването става от очната лигавица.

Той препоръча и всички трудови колективи и училища да се запазвят с бързи антигенни тестове, за да може да се контролира заболеваемостта.

„В момента случаите са толкова много, че трябва се възприемат бързите антигенни тестове, които изследват материал от гърло и от носа. Тестовете навсякъде се правят от обучен персонал – лекар, сестра, фелдшер и санитар могат да го правят. Това е първият скрининг за коронавирус, струва около 20 лева. Трябва да се използва широко и да се хващат първите случаи и да се изолират. Не трябва да разчитаме само на 10-тината служители на РЗИ в областта.

Трябва БАБХ да започне да контролира да се носят маски, трябва да се спазват условия при приготвянето и пакетирането на храна за вкъщи. За пиците имаме микровълнови печки. Две минути микровълнова печка – няма коронавирус.

Пътували ли сте скоро с градския транспорт? Никой не носи маска. 5 години повтарям, че трябва да се отварят прозорците, защото намаляват риска да се заразим. Не сме Швеция, много хора сме в автобуса. Трябва да има маски, хигиена и отворени прозорци доколкото можем да издържим“, обясни експертът.

„Антигенните тестове са най-актуални са доказване на коронавирус. Ако човек заразява, то този тест хваща. Не е чувствителен колкото PCR-а, но той става след един ден, а след време и повече, тъй като лабораториите се натоварват. Добре, че имаме 150 лаборатории, които правят PCR изследвания. Референтната лаборатория вчера е направила 414 теста, от които 161 са положителни. Това са 38,8%. Повече от всеки трети материал е това“, посочи той.

„Трябва да си луд да влезеш в бокса без маска. Маската ще ни спаси и от коронавирус. Най-важен е контрола и самоконтрола“, завърши той.

Източник: https://lekuvai.bg/


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *