Днес не спира да вали сняг, но утре ще бъде страшно-Оранжев код за 9 области –

Снежен циклон връхлетя в България и отново донесе снеговалежи и опасно време. Синоптици и пътните полицаи предупреждават за опасно време в цялата страна в следващите 48 часа, а времето вече се развали в западната част от България.

Над 220 машини обработват републиканските пътища при започналия снеговалеж тази сутрин.

 

Сняг вали на прохода „Петрохан“, както и в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София и Перник.

Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Съоръженията и настилките се обработват превантивно срещу заледяване и хлъзгавост, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.
На места се очаква да натрупа обилна снежна покривка, а в планинските проходи е възможно на пътя да падат дървета, клони и камъни.

Времето ще остане студено и утре, като на много места в страната ще вали сняг, които на места в Централна и Източна България ще са обилни. В източната част от страната ще има условия за виелици, навявания и значителна снежна покривка.

С умерен, в източните и планински райони до силен северен вятър, ще продължи да нахлува студен въздух. Минималните температури на повечето места в страната ще са от минус 5 до 0 градуса, максималните – до 2-3 градуса.

Заради лошото време е обявен оранжев код за силен вятър и снеговалежи в областите Ямбол, Сливен, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Разград, Шумен и Търговище. Жълт код пък е обявен за областите Кърджали, Хасково, Стара Загора, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе. Без код за опасност остават единствено западните райони, където постепенно обстановката ще се успокоява.

След рязкото разваляне на времето се очаква от четвъртък времето постепенно да се успокои и да започне затопляне, като на много места през уикенда температурите ще подгонят 10 градуса.

 

Над публикацията работи Красимир Ангелов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *