Природни бедствия! Земетресение с магнитут 7 в София

Само на 2% от територията на страната няма сеизмична активност, показват изследванията на Института по геофизика към БАН. Най-висок е сеизмичният риск в района на Кресна, а най-нисък е този в около Видин.

ЗаСофия най-високата степен на трус според геофизиците е около 7 по Рихтер, и ако строителството е според стандартите за безопасност, не би трябвало да има проблеми, заяви пред телевизия „Европа“ директорът на института проф. Николай Милошев.

„Ние вече работим по европейски нормативи за сеизмичната устойкчивост на сградите. От една страна това е проектирането. Следва изпълнението, експлоатацията на сградата. Там има много, много стъпи и подстъпчици, които, ако не се изпълняват като хората, може да има проблеми“, обясни проф. Милошев.

Проф. Николай Милошев е убеден, че дори по-силно земетресение няма да е опасно за столицата

Той припомни, че институтът е направил съвременно сеизмично райониране на България, което миналата година е било подобрено. „Нормативно нещата стоят идеално. Сигурен съм, че по отношение на строителството през последните години хората си дават сметка, че няма да загубят чак толкова средства, ако се опитат да строят по-здраво. Така че струва ми се, че дори да има по-сериозни трусове, материалните щети и съответно жертвите, ще са минимални“, добави оптимизъм той.

За пример проф. Николай Милошев даде Пернишкото земетресение от 2012 г., което въпреки силата от 5,8 по Рихтер мина без мащабни разрушения и на практика без нито една жертва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.