Ако загубите мирис и вкус при Ковид, ето как ще протече боледуването ви: –

Един от най-осезателните симптоми на коронавируса е загубата на вкус и обоняние – той бе потвърден от лекари от цял свят. Дали обаче този симптом е свързан с начина, по който ще протече коронавирусната инфекция при конкретния пациент? Доц.

Любомир Киров

даде отговор на този въпрос и коментира употребата на антибиотици, за която продължава да се говори в медиите:

Не се предписват масово ненужни атибиотици, това показва анкета, която е обхванала 700 общопрактикуващи лекари. 90% от тях са отговорили, че  появата на COVID-19 е основание за назначаването на антибиотици. Според доц. Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари, антибиотиците се сатанизират и назначаването им в подходящ момент е съвсем обосновано.

Най-често срещаните първи симптоми – това е температурата, като най-често проявяваната температура е 37,5 или 38 градуса. Тя обикновено продължава между 5 и 10 дни.

Загубата на вкус и обоняние не е толкова рядко срещана, но обикновено се появява след третия ден. По-често се случва при млади хора, но го има и при възрастните.

“При загубата на вкус и обоняние заболяването протича значително по-леко. Това може да продължи от една седмица до един месец”, допълни доц. Киров пред БНТ.

Според анкетата, хората се свързват с личните лекари между втория и петия ден. Доцентът призова да се обръщат към лекарите още на първия ден, защото това има значение за идентификацията на вируса.

“Те се колебаят, защото вирусът навлиза по-плахо, по-елегантно в нас, но пък проблемите, които може да създаде, са огромни”, категоричен беше доц. Киров.

Според анкетата, масово общопрактикуващите лекари смятат, че бързите антигенни тестове трябва да бъдат употребявани като еквивалент, т.е., пациентите да могат да бъдат хоспитализирани при усложнения, на базата на тези тестове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *