Ето какво ще стане с глобите след края на извънредното положение

Извънредната епидемична обстановка ще се въвежда на територията на страната или в даден регион при осем ясни критерия, сред които епидемичен потенциал и сериозна опасност за здравето, научи КОЧ.

Това реши парламентарната правна комисия по време на обсъждането на второ четене на законопроекта за промяна в Закона за здравето, свързан с края на извънредното положение.

„Тези критерии и задължението министърът на здравеопазването да предостави доклад на МС дава достатъчно гаранция“, каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

„Зад всеки от тези критерии има стойности, на базата на които МС ще вземе своето решение. Това, че е описан критерият не означава, че при самото негово наличие, макар и в минимални стойности правителството ще вземе съответното решение за извънредна епидемична обстановка“, поясни здравният министър Кирил Ананиев.

Предвижда се запазване на глобите на нарушения на мерките – от 100 до 1000 лева при първо нарушение и от 1000 до 2 000 за повторно. Остава и глобата от 5 000 лева за нарушаване на карантина.

След края на извънредното положение на 13 май, Министерски съвет ще може да обявява извънредна епидемична обстановка по предложение на здравния министър. Предишният вариант на текста даваше тези правомощия на министъра.

блиц

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *