Проф.Кантарджиев: Всеки с тези 2 симптома да си стои вкъщи и да си направи бърз тест!

Проф.Тодор Кантарджиев може вече да не е директор на Центъра по заразни и паразитни болести, но си остава водещ експерт, на чието мнение вярваме и разчитаме. Ето как коментира той случващото се в здравната ни система и новия Делта-щам на коронавируса в интервю:

Хората забравиха за коронавируса, не се говори за ваксинация, сподели тревожната тенденция пред NOVA проф.

, който в момента е в ролята си на консултант на Столичната община по ваксинацията срещу коронавируса. Според него “се провежда една невидима ваксинационна кампания в нашата страна”.

„Трябва да се обясни на хората спокойно, че трябва да се ваксинират, това е най-важното в момента, защото 25 поставени ваксини – 1 спасен човешки живот. Някои ще кажат, че е малко, други – много, но това е истината. Хората трябва да се ваксинират. Трябва да се убеждават и родителите, защото децата над 12-годишна възраст също е хубаво да се ваксинират. Колкото повече ваксини сложим, толкова по-подготвени ще бъдем“, заяви професорът.

„Първата компания, която предложи готова ваксина, беше AstraZeneca. За съжаление, видяхте какво стана в следващите месеци. Голяма част от нещата бяха пресилени, защото AstraZeneca се оказа фирмата с една от най-евтините ваксини. Това беше и първата ваксина на пазара и беше редно да се заявят количества. Сега г-н Кацаров ще има възможност да дарява, продава и преотстъпва. Мисля, че това трябваше да стане още преди два месеца, вместо да се занимава с други по-несъществени неща”, уточни Кантарджиев.

Той коментира и изказването на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, че “грешната стратегия за ваксиниране е отнела живота на 10 000 души”.

„Първо, аз не съм член на щаба по ваксинирането, затова ще говоря като независим експерт, като лекар и гражданин. Не е достойно лекар да говори така за лекари и точно тази цифра 10 000 кой му я каза?! Защо не 11 000 или 9000? Това е хвърляне на цифри. Това създава недоверие и после се чудим защо хората не се ваксинират. Достатъчно е да излезе един и да каже, че досга са правени само грешки. Какви грешки, бе?! Ако 2020 г. пролетта не бяха мерките и имахме по 5000 заразени, знаете ли какво щеше да стане със системата на здравеопазването?! С болници, които нямат кислород?! С лекарите нямаха маски и ръкавици?! Нормалните хора оцениха това, което направихме тогава”, категоричен бе Тодор Кантарджиев. По думите му откакто д-р Кацаров е министър на здравеопазването броят на ваксинираните постоянно намалява.

Той даде подробности и относно това какви са симптомите на Делта варианта на коронавируса – хрема и болки в гърлото доминират.

„При делта варианта хремата е доминираща, болките в гърлото също. Обяснението е в това, че вирусите, които са в носа и носоглътката са стотици пъти повече от вирусите при предишните варианти. Затова доминират тези симптоми, които не трябва да се подценяват“, посочи проф. Кантарджиев и посъветва всеки, който го боли гърлото и има хрема, да си стои вкъщи и да направи антигенен тест, а ако е положителен, да се направи вече и PCR тест.

„В страната около половината случаи в Софийска област, в София град, в Пловдивска област и Бургас са на Делта варианта. В другите области процентът е малко по-нисък. Индийският вариант се различава по своето разпространение доста от британския, защото количеството на вируса в носоглътката е няколко стотин пъти по-голямо. В рамките на месец този щам ще доминира у нас”, допълни експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.