Ето как да разбереш дали си карал К19 по ноктите

Както очите са огледало на душата, така ноктите са отражение на работата на нашето тяло. Учените твърдят, че състоянието им може да се използва за диагностициране на много заболявания, включително новата коронавирусна инфекция – дори ако сте я имали безсимптомно.

Пандемията от коронавирус продължава вече почти две години, през които медицинският свят изучава самата болест и последиците от нея за здравето.

Терминът „калдъръмени нокти“ съществува от доста време. По правило лекарите го използват, когато описват допълнителни симптоми на остър инфекциозен процес при някои пациенти. Но по време на изследването е натрупан и друг материал – за случаите, когато промените в състоянието на ноктите се появяват месеци след пренесения коронавирус, включително и безсимптомното му протичане.

Нокътната плочка се обновява напълно в рамките на шест месеца, така че промените, причинени от инфекцията, може да се появят не веднага, а след известно време.

Разбира се, ноктите могат да променят цвета си, да се ексфолират или да се рушат по други причини, например при гъбични инфекции, недостиг на витамини или нараняване. Но световната статистика показва, че поне 20% от пациентите с COVID-19 имат влошено състояние на кожата и ноктите си.

Въз основа на реални медицински случаи, New York Post състави списък от основните признаци, които могат да послужат като вид тест за коронавирус и да кажат, че наскоро сте претърпели това заболяване.

Бели линии

Според учените, някои хора, които са били болни след известно време, имат хоризонтални линии по ноктите си.

Този симптом наподобява масовите ивици – белезникави линии върху плочката, които се появяват при отравяне с арсен, след инфаркт и някои инфекциозни заболявания – например малария. Снимката показва ръката на 47-годишен испанец, който се заразил с коронавирус през юни миналата година. Според испанските лекари, симптомът се прояви 45 дни след първия положителен тест за COVID-19.

БраздиЛиниите Bo – са дълбоки набраздени линии, които минават от единия до другия ръб на нокътя. Те могат да изглеждат като вдлъбнатини или ръбове в нокътната плочка. Този симптом наскоро беше описан от канадски лекари.

Лекарите забраняват смесването на краставици и домати, а причината е…

Пожълтяване на нокътната плочка

Друг възможен признак на коронавирус е образуването на жълти или оранжеви петна в края на нокътя. Това е описано от италиански лекари, наблюдаващи възрастна жена, заразена с COVID-19 в старчески дом.

Цветът на ноктите й започнал да се променя 16 седмици след диагнозата и се запазил в продължение на месец. Нейната коронавирусна инфекция беше потвърдена от PCR тест, който разкри наличието на IgM антитела.

„Пожълтяването на ноктите и телеангиектазията (разширяване на малки съдове в кожата) в основата на нокътното легло може да са признаци на хронична обструктивна белодробна болест, докато често срещаните сезонни инфекции причиняват деформации на плочките и меланонихия (отлагане на меланин в ноктите), “, се казва в доклада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.