Извънредно: Променят заповедта за зелените сертификати!


Мерките, които обявихме във вторник, се прилагат за първи път в нашата страна. По отношение на сертификатите за преболедуване – проверихме дали е възможно в България да се приеме по-дълъг срок от 6 месеца за сертификата за преболедуване. Това каза преди минути Стойчо Кацаров.

“Към момента имаме получени две становища от експерти и те приемат срокът на този сертификат да бъде удължен от 6 на 12 месеца. Професор Мурджева и колегите също подкрепят тази възможност, но официалното становище ще го има в рамките на днешния ден”, каза д-р Томов.

“Вероятно заповедта още днес ще бъде допълнена в тази връзка. Това ще е само за нашата страна, но няма да важи за Европейския съюз, там са в сила други правила”, коментира Кацаров. И допълни:

“Второто нещо, което ще добавим, е издаденият документ след първата доза да важи един месец преди поставянето на втората доза и с него ще може да се влиза на местата, където се иска сертификат, и то още преди да бъде поставена втората доза”.

“При проверки от РЗИ в някои обекти до понеделник при установяване на нарушения ще се издава само предписание без налагане на глоби. Тоест това е един гратисен период, за да се донагласят някои неща в системата. Ще предоставим безплатни антигенни тестове за работещите в тези обекти и който е с негативен тест, ще може да отиде на работното си място!”, съобщи здравен експерт.

“Безплатни тестове ще бъдат осигурени и за всички лаборатории в страната. Ще бъде фиксирана цената за пробовземането”, обясни министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.