Зимата ни готви изненада – очаква се минус 15 градуса през март


Нетипично топлият месец януари беше последван от още по-топлият месец февруари. Температури до 20 градуса накараха мнозина да си мислят, че тази година зима няма да има.

Дали е така, рано е да се каже, но според екслузивната прогноза на световен метео сайт ни очаква един динамичен месец март, най-вече поради факта, че има и стратосферно затопляне, което ще усетим най-добре именно през март.

Какво ще е времето през март? 

Посрещаме третия месец от годината с температури, близки до климатичната норма, сочат данните, анализарани от нашите синоптици.

През следващите дни Балканите ще попадат под влиянието на разширяващ се антициклон, разположен на север от полуострова. Времето в България ще е хладно и с променлива облачност. Очакваме и валежи от сняг над Северозападния Предбалкан. Разкъсвания на облачността ще има над Източна България.

През първото десетдневие от март средните месечни температури се очаква да бъдат по-ниски от обичайните. Една от причините за това е преносът на по-студена въздушна маса от североизток и разширяващ се антициклон над Югоизточна Европа.

През второто десетдневие от март средните месечни температури се очаква да бъдат с 5-8 градуса под климатичната норма. Ще бъде студено с температури под минус 10 градуса в Югозападна България. По планините се очакват и температури около минус 15 градуса по Целзий. Над Източна България ще е по-топло – до 5-7 градуса по Целзий.

През третото десетдневие Балканският полуостров се очаква да попада под влиянието на пореден циклон, позициониран над Гърция. Времето ще е динамично с чести валежи от дъжд. Температурите ще се повишат и ще са около климатичната норма. Очакваните максимални стойности ще са между плюс 15-22°С.

Важно 

Нека да не забравяме, че март се характеризира с чести промени на времето и те са свързани с това, че месецът е преходен между зимата и пролетта. Една важна особеност е и наличието на стратосферно затопляне.

Март е характерен с големи аномалии и с резки промени на метеорологичната обстановка. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, което дава голям контраст между Южна и Северна Европа. То от своя страна засилват меридионалните смущения да имат по-големи амплитуда. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.