Наръгаха 5 пъти милионерката Виолета, тя половин час придържаше червата си, развръзката е шокираща СНИМКИ


Убийството на пловдивската милионерка Виолета Балабанова потресе жителите на Града под тепетата. Жената бе причакана във входа на дома си и зверски наръгана с нож, съобщава „Труд“.

Шокираните съседи я виждат как придържа червата си, докато дойде линейката, но лекарите така и не успяват да я спасят. 10 години няма следа от килъра, разплитането на зверството става случайно и полицията стига до заподозрян. 

Обвиненият за убийството Здравко Дечкин е запозодрян случайно 10 години по-късно.

На 30 септември 2009 г. Георги кани майка си Виолета Балабанова на вечеря в ресторант “Романтик”. Не се знае за какво са говорили, но младият мъж вероятно е знаел какво ще се случи много скоро.

Около 20 ч двамата си тръгват. Георги я оставя пред дома ѝ на ул. “Свети Климент” и изчезва с беемвето си. Виолета влиза във входа, където я чака убиецът. Той се нахвърля върху нея, дърпа чантата ѝ, намушква я пет пъти – три пъти в корема, два – в областта на предмишницата и изчезва. Жената успява да излезе на улицата и започва да вика за помощ.

Съседите викат линейка и полиция, но и лекарите и униформените повече от половин час търсят адреса. През това време Виолета лежи на тротоара в локва кръв, оградена от случайни минувачи.

“Червата ѝ бяха излезли отвън, а тя ги прикрепяше с ръката си. Питаше къде е Жоро”, разказва очевидка. Съседи звънят на сина ѝ, той пристига след двайсетина минути почти едновременно с линейката. Лекарите дават надежда, че жертвата ще бъде спасена. Докато е в болницата, Виолета няколко пъти иска от сина си да ѝ върне ключа от апартамента. Той обаче не го прави.

По нейно настояване полицията запечатва жилището. От раните жената обаче получава усложнения и на 8 октомври издъхва в болницата. Преди това тя е дала описание на нападателя – висок, едър мъж с вид на мутра и полицията започва да го издирва. Още никой не знае, че това не е случаен грабеж на дамска чанта, а е поръчан от сина ѝ. В чантата, която убиецът отнася, има около 200 лева и документи за собственост на част от имотите ѝ.

През последната година Виолета непрекъснато ги е носила със себе си, за да не попаднат в ръцете на Георги. Разследването зацикля. Работи по различни версии, но до извършител не се стига. Има подозрения и към сина на жертвата, но така и не се стига до разкрития.

Георги Балабанов-младши се интересувал само от бързи коли и пари за харчене.

Делото е замразено за почти 10 години. През 2012 г. Георги-младши загива след катастрофа с мощния си мотор Сузуки. Според разследващи, той сякаш съзнателно е търсил смъртта. Почти забравеният случай с убийството на милионерката съвсем случайно се разплита. През 2019 г. срещу Здравко Дечкин, по това време собственик на билярд клуб, била образувана преписка за наемане на непълнолетен на работа без договор. 

Снети са му отпечатъци и са вкарани в базата данни на криминално проявени. Изненадата на полицията била огромна, когато те съвпаднали с дактилоскопските следи от вратата на кооперацията на Балабанова, открити в деня на убийството. След този пробив в разследването Дечкин е задържан. Според събраните доказателства синът на милионерката му обещал 17 хил. лв. или БМВ Х5, ако извърши покушението срещу майка му, но в крайна сметка не му дал нищо.

“Не се признавам за виновен. В съда съм поради огромно недоразумение”, каза пред магистратите Дечкин. Присъдата – 16 години затвор за Дечкин, не е окончателна и обвиняемият я обжалва пред Апелативния съд в Пловдив.

При първоначалните разпити в полицията той разказал, че Балабанов е поискал от него и общия им приятел да сплашат една жена. Обяснил им, че е медицинска сестра и има вина за увреждане на здравето на майка му. Здравко трябвало да отмъкне чантата ѝ, а другият да го чака в кола наблизо и да избягат.

Дечкин заявил, че милионерският син му дал нож, за да разреже с него презрамките на чантата. Уверил го, че бравата на вратата ще бъде предварително увредена, за да я причака във входа.

По-късно обаче Дечкин млъква, а показанията му в “беседата” с полицаите нямат сила в съда. През декември 2021 година, мярката му за неотклонение от задържане под стража бе изменена в домашен арест.

Започнали с горива и зърно

Семейството въртяло бизнес от 10 ноември

Възходът на семейство Балабанови започва в края на 80-те години, когато Георги Балабанов-старши решава да се заеме с бизнес. Той сменил съпругата си и се е оженил за 20-години по-младата от него Виолета от Горна Оряховица. Тя учи в Пловдивския университет, но случайно попада в компанията на Балабанов.

Очарована от нестандартното му за онова време поведение, зарязва науките, ражда Георги и се отдава на семейството. Малко след Десети ноември 1989 г. Виолета и мъжът ѝ започват да търгуват с горива и зърно, приватизират Оризарната фабрика до гара Филипово. Балабанов се точи да вземе и Захарната фабрика, но не успява, тъй като интересите там са на по-високи нива. 

Полека разширяват запознанствата си, отварят нови офиси на фирмите си. През 1993 година семейството се сдобива и със собствено жилище. Купуват огромен апартамент на ул. “Свети Климент” 24, после още два на същата улица и на “Софроний Врачански”. Бизнесът отнема доста от времето им, а в същото време синът Георги вече е тийнейджър. Той е изпратен да учи в Швейцария, но бързо се отказва.

Следва колеж в Солун, но и там образованието му приключва скоропостижно. Георги става наркоман и родителите му няколко пъти го изпращат на лечение. Другата му страст са автомобилите, които кара с бясна скорост. Комбинацията между спортните автомобили и дрогата обаче е катастрофална – той превръща един ягуар в купчина ламарини, а после следват и други инциденти.

При единия една жена е тежко ранена. Семейството плаща лечението ѝ. През 2003 г., след няколко неуспешни сделки, Балабанов-старши закрива по-голямата част от фирмите си и освобождава персонала. Семейството се издържа с наемите от халетата на Оризарната и посредничество. Съпрузите държат сина си настрана от бизнеса, рядко му предоставят пари кеш. През 2002 г. Балабанов-младши се жени са приятелката си и няколко месеца по-късно се ражда и първото им дете. Запазват традицията и го кръщават Георги.

Съпругата му има собствен бизнес – половината от фризьорски салон. През 2006 г. Георги-старши умира от инфаркт. Вдовицата продължава да управлява останките от бизнеса. До фаталния 30 септември. Тя не знае, че синът ѝ има огромни дългове и затова не му дава достъп до документите за жилищата, за да не ги продаде. И той решава да я премахне от пътя си.

Източник: https://blitz.bg/