11 неща, които правят щастливите двойки преди лягане


Не можете да останете един с друг през целия ден – имате работа, деца, хобита и приятели. Но преди да си легнете е нещо свещено. Един час или само няколко минути – няма значение дали сте сами или прекарвате това ценно време един с друг, наслаждавайки се на компанията си, разговаряйки и изразявайки любовта си.

Кое е по-добре да направите преди лягане, така че сънят да е здравословен и утрото щастливо?

1. Махнете телефоните си и изключете звука 

Ако лежите един до друг, но в ръцете си държите телефон или друго устройство, все едно сте в различни стаи. Зависимостта от социалните мрежи намалява произвеждането на окситоцин, който е отговорен за емоционалната близост и обич. Психотерапевтът Кари Карол съветва семействата да спазват простото правило: точно в 21:00 ч. телефоните се изключват или се оставят надалече от леглото.

2. Забравете за работата

Често поради натоварения график и множеството работни задачи, не можем да разпуснем и да се освободим от делата си дори преди лягане. Забравете за работата, не проверявайте работната си поща в леглото, по-добре отделете това време един на друг.

3. Лягайте по едно и също време

Много често двойките са далеч един от друг по цял ден, а вечер лягат в различно време. Този ритъм не оставя шанс поне малко да бъдат заедно. Щастливите двойки, според психолога Курт Смит, мият зъбите си заедно и си лягат едновременно. Така те поддържат близостта и топлината на връзката си.

4. Не променяйте рутинните навици

Правенето на едни и същи неща всеки ден преди лягане е добра профилактика за здравословен сън. Да си вземете душ, да си измиете зъбите, да си приготвите дрехи за сутринта, да сложите закуската в хладилника – този ред на действия плавно ще предаде на тялото сигнала: време е да спите! И ако направите това заедно с партньора си, връзката ви ще стане по-доверчива и близка.

5. Провеждайте смислени/искрени разговори

• Не забравяйте да отделите време преди лягане за чувствата един на друг. Понякога е важно само да говорим и да чувстваме подкрепата и безразличието на любим човек.

• Психологът Райън Хаус предлага да отделите няколко минути преди лягане на думи на благодарност – радостните моменти от изминалия ден или качествата един на друг, които толкова цените.

• Забравете за всичко, което ви се е случило за един ден, оставете всички притеснения и проблеми и просто кажете на партньора си колко го обичате.

6. Избягвайте да се карате и изяснявате отношенията си преди сън

Кърт Смит никога не се уморява да повтаря: не се опитвайте да си изяснявате отношенията преди лягане. Споровете и скандалите в леглото няма да помогнат за разрешаването на проблемите. Просто няма да можете да заспите и целият следващ ден ще бъдете напълно съкрушени.

7. Не позволявайте на вашите деца да спят в спалнята ви

Понякога децата идват при родителите си в леглото, когато сънуват кошмари. Но в останалите случаи е по-добре да не им позволявате да остават в спалнята ви – тя трябва да остане ваше лично пространство, казва психологът Мишел Вайнер-Дейвис. За да запазите близостта, трябва да имате територия, където можете да останете насаме с партньора ви.

8. Не приемайте домашни любимци в леглото

Наскоро университетът в Канзас проведе проучване, според което 63% от хората, които спят с домашни любимци, не получават достатъчно сън. Животното се държи безпокойно, затова и вие не можете да се наспите спокойно.

9. Не пийте алкохол и не пушете

Много двойки предпочитат да изпият чаша вино преди лягане, създавайки романтична атмосфера. Но когато тялото абсорбира алкохола, периодът на възстановяване на съня се съкращава и вие се събуждате уморени, разсеяни и раздразнителни, и прехвърляте отрицателните емоции върху партньора си. Алкохолът провокира хъркането, а цигареният никотин – безсънието.

10. Правете си взаимно масаж

Специалисти от Националната фондация за сън в САЩ твърдят, че лекият релаксиращ масаж преди лягане подобрява качеството на съня, намалява тревожността и ви помага да се сближите.

11. Не забравяйте за прегръдките

Не забравяйте да целунете любимия си преди лягане и няколко минути да полежите гушнати. Това отпуска и предизвиква най-положителните емоции. Психолозите са сигурни: ако заспивате гушнати, във взаимоотношенията ви всичко е наред и спокойно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *