Печката беше безобразно мръсна, но с този домашен разтвор я изчистих за секунди


В Англия казват: когато животът ви дава лимони, направете си лимонада от тях. Редакторите ни мислят малко по-различно: ако имате много лимони, направете пролетно почистване! Цитрусовите плодове могат напълно да обърнат мнението ви за битовите химикали и подреждането на нещата в домашни условия .

Неведнъж сме споделяли различни рецепти за почистване на продукти от естествени съставки , включително оцет. По-специално това е едно от малкото домашни средства, които остават алтернатива на скъпите синтетични аналози. Но какво да правим с убийствената миризма, която витае в къщата след почистване с оцет за още няколко часа? Ние знаем отговора.

 

Как се прави лимонов оцет

Както вероятно се досещате, ще говорим за оцет, лимон и как да използвате тази комбинация. Първо трябва да го приготвите, защото не е възможно да намерите тази чудотворна смес на пазара или в магазина.

 

Ще ви трябва:

500 мл оцет
2-3 големи лимона
2 стръкчета розмарин (или мента)

Изстискайте лимоновия сок и го изсипете в стъклен буркан. Там добавете корите, нарязани на парчета и малко розмарин. На печка или в микровълнова печка загрейте оцета, докато заври, след което го напълнете с лимонова основа и разбъркайте.

След това затворете буркана плътно и оставете оцета да преседи за един ден. След това остава само да прецедите почистващия препарат.

По този начин оцетът ще бъде наситен с етерични масла (които не могат да се понасят с мухъл) и ще остави приятен аромат. Полученото активно вещество трябва да може да се прилага в правилните количества. На първо място, той премахва неприятните миризми, които например остават след животни или се появяват в мръсни домакински уреди .

За да почистите хладилника, микровълновата фурна, фурната или да премахнете следи след домашни любимци, използвайте лимонов оцет с вода в съотношение 1 към 2.

За ефективно почистване на прозорци разредете почистващото средство с вода 1 към 1. Същото съотношение ще е необходимо да накиснете пластмасови бутилки и други контейнери, които също имат способността да абсорбират миризми. 

Най-хубавото е, че след ползването на оцет, приготвен по тази проста рецепта, остава освежаваща цитрусова миризма. Цената на почистващите препарати за дома е толкова малка, че искате да го използвате навсякъде: накиснете дъските за рязане в него, измийте стъклото, използвайте го за почистване на подове и дори кошче. Като цяло пазете здравето си!