И на вас ли не ви стига времето сутрин! Е, няма повече да е така с няколко лесни промени!


Нещата, които всяка жена прави сутрин, а трябва да ги прави вечер-Много по-полезно е!

– Утре ще помисля за това – каза Скарлет О’Хара и не винаги беше права. Има доста неща, които изглежда правилно да се вършат сутрин, като да си вземеш душ. Но научните изследвания доказват, че вечерта е най-доброто време за тях. И в крайна сметка ще получите бонус, който ще ви обясни как можете да използвате нормален молив за сън.

12 неща, за които поговорката „Сутринта е по-мъдра от вечерта“ не работи. Ако ги правите вечер, то сутринта, новият ден ще се подобри.

1. Яжте малко месо или извара

Пълният отказ да ядете няколко часа преди лягане само ще ви „предпази“ от достатъчно сън. Най-добре е да изберете в полза на изварата, или месото, защото те са богати на протеини и  триптофан  – аминокиселина, която подобрява качеството на съня . Изберете като алтернатива на голяма част от зеленчуците – не е най-добрата идея преди лягане: рискувате да се подувате.

Гладът често причинява безсъние, а ако си лягате без вечеря, вероятно закуската е твърде обилна. Да, и заспивате под звуците на „мърморещите тролове“ в корема – задачата не е лесна.

2. Разходки

Излезте за кратка разходка, преди да си легнете. Тя ще помогне „да преминете“ през тревогите от изминаващия ден . Можете да се насладите на спокойствието и да помислите върху въпросите, които ви засягат. В допълнение, вечерните разходки са полезни за здравето и  помагат в борбата срещу безсънието .

По време на разходката можете да ви споходят нови идеи или нестандартни решения на проблеми. Нищо, че сте толкова почитатели на Facebook, той ще може да издържи и без вашето присъствие.

 

3. Помислете (или по-добре запишете) плана за действие за следващия ден

Планът за действие, изготвен през вечерта, помага да се поддържа ред в живота ви. Ние често правим списък със задачи за деня точно на сутринта, и като резултат забравяме за важна информация или поемаме повече, отколкото можем да изпълним. Добре разработен план за действие ще ви помогне да не бързате сутрин, а стъпка по стъпка да изпълнявате необходимите задачи , без да губите ценно време и енергия.

Ежедневната рутина не изключва изненадите и импровизациите, но ще ви помогне, да не пропускате нищо съществено за деня.

 

4. Проветрявайте стаята

В човешкото тяло има бели мазнини. Те се „лепят“ по тялото, където би било най-малко желателно. Но има и още една мазнина – кафява. Тя участва в терморегулацията на тялото и е източник на енергия. Проучванията показват, че под въздействието на студените температури, бялата мазнина може да се превърне в кафява, което на свой ред подобрява обмяната на веществата.

Въпреки факта, че искате да останете топло за възможно най-дълго време, е по-добре да надмогнете себе си и да отворите прозореца в спалнята. Не трябва да е твърде студено, но хладният въздух, дори и в съня ви, ще дадете работа на кафявата мазнина и ще използвате енергията по-активно.

 

5. Подгответе дрехите за следващия ден от вечерта

Подготовката на аксесоарите и дрехите от вечерта спестява време и нерви на сутринта. Ще се спасите от болезнения труден избор, както и да се предпазите от неприятни изненади като състоянието на ризата си, както и ще имате още 15 минути за сутрешно кафе и лека тренировка.

Също така, приготвяйте обяда си от вечерта, ако се храните в офиса, помислете какво ще закусите. Един празен хладилник сутрин е малко вероятно да ви зареди с положително и добро настроение за деня.

6. Правете йога и медитирайте

Често оставяме тренировките за сутринта и ги пропускаме поради липса на време. Но вечерната медитация и йога, са чудесен начин да се поставят мислите и емоциите в ред, да се облекчи напрежението и да посрещнем следващия ден с открити нови преживявания и знания. Напоследък е много популярна практиката на съзнателна медитация. Изберете най-малко 10 минути преди да си легнете за няколко прости упражнения .

Много хора не могат да практикуват медитация, тъй като е много трудно да изключите потока от мисли в главата ми и да не реагирате на външни звуци. В този случай е важно вниманието да бъде насочено към вътрешните ви чувства . Легнете, затворете очи и на ум прегледайте всяка част от тялото си, съсредоточете вниманието си върху нея и след това я отпуснете. След това ще ви бъде много по-лесно да заспите.

 

7. Вземете горещ душ или вана

Горещият душ сутрин не е най-добрият избор, тъй като ще ви донесе много повече ползи през нощта. Когато температурата на тялото ви се промени под въздействието на топлината, тя предизвиква силно желание бързо да заспите. Така че топлата баня е чудесен начин да се преодолее безсънието.

Горещата вана или душ преди лягане имат няколко хубави бонуси: успокояват нервите, пречистват порите, нормализират нивата на кръвната захар и релаксират гръбначния стълб, което след 8-часовия работен ден в офиса е много важно.

 

8. Прочетете няколко глави от книгата, които бихте искали да запомните

Учените от университета в Съсекс са доказали, че четенето е най-добрият начин да се отпуснете, защото потапянето в друг свят отнема от настоящите проблеми много по-ефективно от чаша чай или слушане на музика. Трябва само да прекарате 6 минути с книга, за да намалите тревогата и да отпуснете мускулите си.

Вашият мозък по-добре си спомня точно какво четете преди лягане и помага на студентите, да си вземат изпитите. Без смартфони и лаптопи – използвайте обикновени книги, за да избегнете проблеми с производството на мелатонин от светлината на екрана.

 

9. Яжте киви да спите по-добре.

Много от нас оставят плодовете за сутринта, но се оказва, че сред тях има и такива, които са много по-полезни за вечеря. Например киви. Проучване на тайвански учени доказва, че яденето на 2 кивита на час преди сън за един месец ще ви помогне да заспивате по-бързо и да постигате по-добър сън. Витамините С и Е в кивито регулират нервните връзки в мозъка, които са отговорни за здравословния цикъл на сън и стимулират производството на серотонин.

Не замествайте киви с лимон : Ще получите обратния ефект. Лимонът изпълва с енергия и презарежда тялото ви и ви подготвя за действие, а не за сън.

 

10. Изпийте чаша черешов сок

Проучванията, проведени в Университета в Луизиана, показаха, че 2 чаши черен сок, изпити късно вечер, помагат да спим по-добре и по-силно и  увеличават продължителността на съня си с почти 90 минути . Червените пигменти на проантоцианида намаляват скоростта на дейтсвие в триптофана за разлагане на черешите, което му позволява да работи по-дълго в тялото ви.

Не сте ли фен на сок от череши?-Включете във вечерята си морски водорасли. Според проучване на учените от Оксфорд те са богати на омега-3-киселини и също така помагат да спите по-трудно и по-добре.

 

11. Срешете косата си

Процесът на сресване преди лягане почиства скалпа от мъртви клетки, прах и себума, а  лекият масаж с мека четка помага при преноса на кислород и хранителни вещества до корените на косата. И на сутринта няма да ви се налага да бързате.

Известният стилист на Великобритания Сам Барнет убеждава, че трябва да сресвате косата 2-3 пъти на ден, в противен случай тя става по-мазна и крехка. И ритуалът „трябва да си решеш косата 100 пъти“ не се подлага на никаква критика.

 

12. Анализирайте последния ден

Анализирайте последния ден, помнете всичките добри неща, които се случиха с вас, помислете за това, което искате да промените, направете няколко вписвания в дневника си, ако го водите. Изследванията доказват: Анализът на изминалия ден (дори и да не е най-добрият) е много полезен. Е, ако нямате достатъчно позитивни емоции, преди да си легнете, направете нещо хубаво – да, въпреки че котката ви прегръща.

Щастието е в способността да се наслаждаваш на настоящето. В живота няма нищо постоянно. Повечето от нас успяват да прекарат вечерта със своите близки и дори не винаги. Благодарете на всички за добрината им и им кажете, колко ги обичате!

 

Бонус: Моливът помага при хъркане и главоболие

Ако някой от семейството Ви хърка в съня си (и може би дори вие), ние ви препоръчваме да направите серия от упражнения за укрепване на мускулите на горната част на небцето, защото при хъркащите хора те са отслабени. За да изпълните едно от тях е необходимо свободното време, за да стиснете със зъби молив и да го задръжите в устата в продължение на 5-10 минути .

Това просто упражнение също може да премахне малко главоболие, поради факта, че мускулите са отпуснати .

Имате ли някакви вечерни ритуали? Ако имате сутрин катастрофална липса на време, какво обикновено сте готови да пожертвате, за да не закъснявате?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *