Учените категорични: Това са сънищата, които предвещават скорошна смърт!


Животът и смъртта – това са двете теми, които вълнуват и ще вълнуват хората от всяко поколение. На тази тема има милиони изследвания, а тя заляга традиционно в сюжета на книги и филми. Има ли живот след смъртта? Какво усеща човек, когато напуска този свят? Можем ли да превдидим собствената си смърт?

Отговорът на всички тези въпроси може би се крие в едно скорошно проучване на сънищата . Не е тайна, че повечето сънища се формират на подсъзнателно ниво. Те са свързани с това, което се случва в нашия живот. И така:

Какви сънища имат хората преди да умрат ?

През 2014 г. американски лекари от хоспис център в Бъфало, Ню Йорк, публикуват своето изследване по темата за сънищата на тежко болни хора .

В продължение на десет години те интервюират пациенти за това, което виждат всяка вечер.

Само за десет години екип от лекари интервюира 13 хиляди пациенти, които се съгласиха да работят с психолог.

Прави впечатление, че хората започват да виждат едни и същи сънища 11-13 седмици преди да починат.

Изследователите предполагат, че това се дължи на физически процеси, които започват да протичат в мозъка определено време преди смъртта. За да се потвърди тази хипотеза обаче, е необходима по-подробна информация с помощта на технологии.

среща с отвъдното

По време на изследването лекарите установили, че повечето палиативни пациенти виждат починалите си роднини. Те идват насън и разказват колко е хубаво „от другата страна“.

Повече от половината от пациентите казват, че в сънищата си се „сбогуват с близките си“, купуват билети и стягат багаж.

Някои съунуват, че вече пътуват с влак, летят в самолет и с тях са вече починали роднини. В други случаи пациентите сънуват, че пътуват с живите си приятели и семейство.

Една четвърт от анкетираните споделят, че в сънищата си си спомнят най-ярките моменти от живота им.