Грипът поваля за 2 часа! Ето какви са симптомите


Пикът на разпространение на грипа, който взе първата си жертва у нас, ще бъде в края на януари и началото на февруари, прогнозират лекарите.
За разлика от настинката, която засяга предимно горните дихателни пътища и преминава по-леко, грипът поваля изведнъж и се лекува по-трудно. Само за два часа той засяга тежко организма. Симптомите му са болки в гърлото, суха кашлица, тежест в белия дроб, главоболие, дразнене от светлина, болки по мускулите, ставите, на човек му се лежи и трудно става от леглото.

„Когато тези симптоми се появят и се развият в рамките на няколко часа, това е грип“, предупреждава проф. Тодор Кантарджиев . В тези случаи трябва до 36 часа да се приеме противогрипно лекарство. Антибиотици се приемат само когато инфекцията е бактериална или се е усложнила до такава, в противен случай действието им е безсмислено.

До 4 часа оцеляват грипните вируси, когато попаднат във външна среда – обикновено по повърхности на предмети. Ако някой кихне или се изкашля в ръката си и веднага след това пипне повърхност, той предава вирусите, които дори след часове могат да заразят някой друг. По същия начин може да се предаде заразата и след здрависване. Всички форми на грип са най-опасни за малки деца, бременни и хора над 60 години. Усложненията са две групи. В едната са редките и много тежки усложнения, при които на 10 хил. болни един получава възпаление на мозъка, като много често изходът е летален. А на 1500 болни един може да направи вирусна грипна пневмония с дихателна недостатъчност. Другата група са честите усложнения, при които се развиват бактериални пневмонии. Те се явяват на всеки четвърти-пети болен от грип. На 5-ия – 6-ия ден от болестта се променя характерът на кашлицата, храчките стават гнойни, има тежест в белия дроб или бодежи в ребрата. Тогава трябва да се търси лекар, който задължително да преслуша пациента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *