Като имам някакъв проблем, само си свивам пръстите по определен начин и много ми помага-Ще помогне и на вас!


Знаете ли, че ръцете ни притежават вродена лечебна сила, която се използва от векове? Мудрите са позиции на ръцете, за които се казва, че влияят на енергията на физическото, емоционалното и духовното ни тяло. Мудрите са били използвани на Изток в продължение на хиляди години и са практикувани от много духовни водачи, включително и от Буда.

Днес мудрите все още се използват в йога и медитацията.
В ежедневието ни често се случва подсъзнателно да поставим ръцете си в някоя от позициите на мудра, без да знаем за това, но можем да ги използваме и съзнателно, за да стимулираме изцелението. Съществуват стотици мудри, но ще ви представим само тези, които се използват най-често.


1) Гян мудра (мудрата на познанието)
Върхът на показалеца докосва върха на палеца, а останалите пръсти остават прави.
Предимства: повишава знанията, стимулира хипофизната и ендокринните жлези, подобрява паметта, спомага медитацията, предотвратява безсънието, може да подобри настроението и да донесе яснота.
Практика: по всяко време докато седите, стоите или лежите в леглото.

2) Притхви мудра (мудра на земята)
Върхът на безименния пръст докосва палеца, а останалите пръсти остават прави.
Ползи: намалява физическите и духовните слабости, може да увеличи жизнеността, да помогне за очистването на кожата, да повиши функционалността на тялото.
Практика: по всяко време.

3) Варуна мудра (мудра на водата)
Върхът на малкия пръст докосва палеца, а останалите пръсти остават изпънати.
Предимства: помага за балансиране на емоциите, за облекчаване на запека и спазмите. Може също да помогне за регулиране на менструалния цикъл и хормоналните състояния.
Практика: по 15 минути, три пъти дневно.

4) Вайю мудра (мудра на въздуха)
Големият пръст обгръща показалеца, а останалите пръсти остават прави.
Предимства: помага да се успокои тревожният ум, напрегнатият глас и за намаляване на стреса. Може също да помогне за намаляване на нетърпението и нерешителността.
Практика: по 10-15 минути, 3 пъти на ден.

5) Шуния мудра (мудра на пустотата)
Върхът на палеца притиска средния пръст надолу, а останалите пръсти се изправят.
Предимства: намалява слабостта на тялото и може да бъде много ефективна и при болка в ушите. Може да помогне за възстановяване на доверието и укрепване на умствените познания.
Практика: по 40-60 минути дневно, а при ушна болка – 4 до 5 минути.

6) Сурия мудра (мудра на слънцето)
Свийте безименния пръст под палеца, а останалите пръсти остават прави.
Предимства: помага за стимулиране на щитовидната жлеза, подпомага свалянето на излишните килограми и намалява апетита, стимулира храносмилането, помага за премахване на тревожността и стреса. Ще ви помогне да стигнете целите си.
Практика: от 5 до 15 минути, два пъти на ден.

7) Прана мудра (мудра на живота)
Безименният и малкият пръст са свити, за да се срещнат с палеца, докато в същото време показалецът и средният пръст остават насочени нагоре.
Предимства: подобрява жизнеността, помага за укрепването на ума, тялото и духа, спомага за вземането на решения, подобрява имунитета и мотивацията. Помага за подобряване на зрението и намаляване на умората.
Практика: по всяко време.


8) Апана мудра (мудра на храносмилането)
Средният и безименният пръст са свити под палеца, а малкият пръст и показалецът сочат нагоре.
Ползи: помага за регулиране на отделителната система, подпомага детоксикацията. Полезна е за решаване на проблема със запека.
Практика: 45 минути дневно.


9) Апана Ваю мудра (мудра на сърцето)
Показалецът се навежда, за да докосне основата на палеца, докато средният и малкият пръст са свити, за да докоснат върха на палеца. Малкият пръст е опънат нагоре.
Предимства: стимулира изцелението на сърцето и помага за физическата защита на сърцето. Може също да помогне за намаляване на газовете и киселините в стомаха.
Практика: по 15 минути, два пъти на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.