Знаци, които показват, че трябва незабавно да посетите гинеколог


Посещението при гинеколог не винаги е най-приятното изживяване, но това е нещо, което всички трябва да правим редовно.

По време на менструалния цикъл има естествени промени в тялото, които обикновено не изискват грижи или паника.
Но гинеколозите предупреждават, че всяка жена познава собственото си тяло, така че винаги трябва внимателно да следим сигналите, които ни изпраща.
Народно казано – по-добре е да го предотвратите, отколкото да го излекувате. Време е да посетите гинеколог, ако забележите някой от следните 5 симптома:

Анормално кървене
Ако по време на менструалния цикъл забележите, че кървите много повече, отколкото обикновено, задължително трябва да се консултирате първо с личния лекар, а след това и с гинеколога, ако е необходимо.
Това може да е признак на малка често срещана настинка, но обикновено е симптом, който показва по-сериозни здравословни проблеми.

Силен сърбеж
Промяната на влагалищен секрет, т.е. изглед (неговата консистенция, цвят или мирис), както и силния сърбеж на интимните части често показват гъбична инфекция.
Това не е много сложен проблем и може лесно да се намери, но е необходимо да се консултирате с гинеколог, който да предпише подходяща терапия.

Странна миризма
Ако забележите остър неприятен мирис, който не сте свикнали, който идва от вашите интимни части, той може да бъде сигнал за някаква инфекция, а най-често става дума за бактериологична вагиноза, която сама по себе си не е прекалено опасна, но ако не се прегледате навреме можете да оставите дългосрочни последици за здравето.

Болка по време на секс

Не забравяйте, че сексът никога не трябва да бъде неприятно и болезнено преживяване. Лекарите казват, че болката по време на сексуален контакт може да бъде симптом на много различни диагнози.
Част от тях, в интерес на истината, не са причинени от физическо естество, но задължително трябва да отидете на преглед и да обсъдите с гинеколог.

Дразнене по време на уриниране
Ако усетите мравучкане по време на уриниране, най-често показва инфекция в уринарния тракт. Но това може да бъде и болест, предавана по полов път.
Ако това неприятно усещане е последвано от промяна в цвета и / или миризма, трябва да направите среща с гинеколог и уролог.

Това, което е най-важното във всички тези случаи е да не се срамуваме, да не премълчаваме сигналите с надеждата, че ще изчезнат и да не се поддаваме на неизпробвани, лаически методи на самолечение.

С една дума, тампонът, напоен с кисело мляко, няма да излекува вагиналната ви инфекция, а подходящата терапия, предписана от експерт.