10 прости упражнения, които са специално предназначени за здравето на жените и всеки може да ги прави (снимки)


Състоянието на гръбначния стълб и кръвообращението в тазовата област е в основата за здравето на жените. Лош поток на кръв и лимфа може да предизвика различни проблеми: гинекологични заболявания, болка и тежест в долната част на корема и долната част на гърба, хемороиди, сексуални разстройства, чревни проблеми. В практиката на йогата има упражнения, които основно засягат функциите на тялото, които са важни за жената и служат за превенция на някои заболявания.

Ние събрахме прости асани, които ще ви помагнат да се възстановите и да се чувствате добре. И можете да ги изпълнявате у дома, когато имате време

1. Пеперуда

Седнете направо на земята, сложете краката си и раздалечете коленете си настрани и ги спуснете възможно най-близо до пода. Можете да се облягате на стената , за да контролирате стойката си. Слабините не трябва да докосват стената. Издърпайте главата си нагоре.

Време за завършване: 1-3 минути.

Ефект: облекчаване на напрежението в корема, от вътрешната страна на бедрото, повишаване на подвижността на тазобедрените стави, регулиране на менструалния цикъл.

2.

Усукване

Седнете на равна повърхност, леко огънете коленете си, така че да се намират на нивото на тазобедрените стави. Гърбът е прав, краката трябва да бъдат кръстосани както е показано на снимката, така че коленете да се спускат на краката. Сложихме лявата ръка назад, поставихме дясната ръка на лявото коляно. При вдишване, опънете нагоре и завъртете, задръжте за 20 секунди. Повторете завъртането в другата посока.

Време: 2 минути.

Ефект: релаксация на гръбначния стълб, подобрено храносмилане, намалена обиколка на талията.

3. Вдигане на краката до стената

Уреди. Легнете по гръб, вдигнете краката си, изправете ги и се облягайте на стената, можете да разредите ширината на раменете. Ръцете се издърпват отстрани. Отпуснете се, опънете краката си и бутайте лопатките и ребрата нагоре. Задръжте тази позиция и се опитайте да дишате равномерно и дълбоко.

Време за завършване: 3-5 минути.

Ефект: отваряне на гръдната област, релаксация на раменете, корема, подобряване на лимфния поток, отстраняване на оток на краката, стимулиране на коремните органи; освобождаване от умора, лошо настроение.

4. Поза молитва

Застанете на колене и след това бавно седнете между петите си, краката са поставени от двете страни на бедрата. Свържете дланите си и ги задръжте пред себе си. Издърпайте ръцете нагоре, дърпайки гръбнака и отваряйки гърдите. Дишайте дълбоко.

Времетраене: 1 минута.

Ефект: разтягане на мускулите на бедрата и перинеума, облекчаване на болезнените усещания по време на менструация, подобряване на подвижността на тазобедрените стави.

5. Разгъване на краката

Седнете с изправен гръб, разпънете краката си колкото е възможно по-широко. Дръпнете пръстите на краката си нагоре, вдишайте, вдигнете ръцете си и докато издишвате се огънете колкото се може по-ниско, но с изправен гръб.

Време: 1 минута, 8–10 пъти.

Ефект: укрепване на гръбначния стълб, премахване на болки  в областта на слабините, стимулиране на кръвообращението в тазовата област и активност на яйчниците, регулиране на менструалния цикъл, предотвратяване на целулита.

6. Поза на героя с лицето надолу

Седнете на подложката с таз залепнал за петите, леко разпъвайки коленете си встрани. Наведете се напред, гърдите на коленете. Разгънете ръцете си възможно най-напред, насочете таза към петите, спуснете челото си на пода, задръжте се в това положение.

Времетраене: 1 минута.

Ефект: релаксация на долната част на гърба и цервикалния участък, стимулиране на кръвообращението в тазовата област.

7. Куче с лицето надолу

От седнало положение се вдихнете на пети с леко раздалечени колене, поставете ръцете си колкото е възможно по-напред, разтягайки се добре. Повдигнете таза, изправете ръцете и краката си. Прехвърлете теглото си на краката си, като се опитвате да останете с цяло  стъпало на пода. Дръжте права линия на ръцете и гръбначния стълб, без да се огъвате или кривите гърба.

Времетраене: 2 пъти 30 секунди.

Ефект: обновяване на мозъчните клетки, подобряване на тена, разтягане на задната част на бедрото, намаляване на целулитните признаци, разтягане на гръбначния стълб

8. Поза на танцьорка

От изправено положение дръпнете левия си крак назад, огънете коляното и го задръжте с лявата си ръка зад глезена. Дръпнете назад и нагоре. Изпънете дясната си ръка напред. Повторете упражнението с другия крак.

Време за изпълнение: 30-40 секунди за всеки крак.

Ефект: подобрена стойка, подобрена бъбречна функция, ускорен метаболизъм.

9. Мост на раменете

Легнете по гръб, огънете коленете си, поставете краката си на ширината на раменете, опънете ръцете си по тялото си. Повдигнете таза нагоре и огънете гърба, без да вдигате раменете, шията и главата от пода.

Времетраене: 1 минута.

Ефект: премахване на болки в гърба, укрепване на коремните мускули , предотвратяване на болезнена менструация, намаляване на мастните натрупвания в кръста, подобряване на храносмилането.

10. Релаксация

Легнете по гръб, ако е необходимо, поставяйте под главата си малка възглавница или одеяло. Наведете коленете си, дръпнете краката си възможно най-близо до таза. Раздалечете коленете си и свържете стъпалата на краката. Протегнете ръцете си до раменните стави. Издишайте напълно.

Време: 3 минути.

Ефект: мускулна релаксация, положително въздействие върху психиката, бавно разтягане на долната част на гърба и вътрешната част на бедрото, стимулиране на кръвообращението в тазовата област, подобряване на лимфния поток.

Тези упражнения са удобни, защото могат да се правят без специално обучение у дома или на почивка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *