Никога не бях си чистила зъбния камък и имах за целия български народ, докато не пробвах тази домашна рецепта


Преди да решите да премахнете зъбния камък в зъболекарски кабинет, без значение дали ще е с ултразвук, или ръчно, опитайте тези 2 рецепти

Всеки ден, храната която минава през устата ни, образува тънък филм върху зъбите, наречен плака. Ако не се отстранява навреме и качествено, с времето тази плака се превръща в зъбен камък.

С всеки изминал ден, през който сме пропуснали да почистим зъбите си, зъбния камък става все повече и повече. Той не само загрозява зъбите, но е и причина за развъждането на все повече бактерии.

 

Бактериите, от своя страна, не си губят времето напразно. Те отделят специални киселини, които увреждат зъбния емайл. Формира се пукнатина в него, бактериите попаднат вътре в зъба и предизвикат появата на кариес.

За да избегнете болката и усложненията от нелекувания кариес, ние ви съветваме да използвате тези рецепти, които успешно се справят със зъбния камък.

 

Отвара от корени на репей и шушулки от боб

Необходимо е да имате:

1/2 ч.л. сух корен от репей
1/2 ч.л. стрити сухи шушулки от боб
200 мл. вода

 

Как се приготвя?

1. Сложете корените от репей и шушулките от боб в малък съд и ги залейте с вряща вода.

2. Оставете да се влива в продължение на един ден.

След този период, бихте могли да вземете от инфузията по 1 супена лъжица 3 пъти на ден. Опитайте се няколко минути да изжабуркате устата през този период, достигайки и до най-крайните зъби.

 

Отвара от жълтурче

Необходимо е да имате:

1 ч.л. жълтурче (надземна част – стъбло, листа или цветни кошнички)
200 мл. вода

 

Как се приготвя?

1. Изсипете врялата вода върху сухото и натрошено жълтурче.

2. Нека престои в продължение на 30 минути, за да се влее. След това прецедете.

С тази отвара се изплаква устата 4 пъти на ден, за предпочитане след хранене.

Разбира се, тези отвари не действат толкова бързо, колкото почистването на зъбния камък в зъболекарския кабинет. За сметка на това, ако ги ползвате постоянно, или поне достатъчно дълго, след време не само ще се отървете от него, но със сигурност няма да се появи отново.

Видими резултати при използване на която и да е от отварите – след 2 месеца. Може да комбинирате използването на тези рецепти със следната комбинация – вода и 3% кислородна вода се смесват в съотношение 1:1. Нужно ви е толкова количество, колкото да се изжабуркате с него. За разнообразие може да редувате кислородната вода със сол.

За последно изплакване ползвайте разредена с вода паста за зъби – като състав тази комбинация е много близка до водата за уста.