Имате високо кръвно и качвате килограми от въздуха даже, ето на какво се дължи всичко това


Стрес – главен обвиняем за влошеното здраве

Стресът дава отражение на човешкото здраве. Пораженията, които това коварно състояние нанася, невинаги са осезаеми.

В повечето случаи решаваме, че досадното главоболие, което ни измъчва от няколко часа, е в резултат на някакво заболяване, настинка или умора. Даже и в този случай стресът може да бъде обвиняем.

Симптомите на стреса биха могли да повлияят на тялото, мислите, чувствата и поведението ви. Ако хората бяха в състояние да признаят честите симптоми на стреса, може би биха могли по-добре да го управляват. Стресът, който остава нелекуван, може да допринесе за здравословни проблеми като високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет.

 

Нелекуваният стрес би могъл да съсипе здравето ви

Разбира се, ако не сте сигурни, че стресът е причина или ако сте предприели стъпки за контролиране на стреса, но симптомите продължават да ви измъчват, идете на лекар. Специалистът може да провери и за други потенциални причини.

Също така, ако имате болка в гърдите, особено ако това се случи по време на физическа активност и тази болка е придружена от задух, изпотяване, виене на свят, гадене или болка в рамото и ръката, веднага потърсете спешна помощ. Това може да бъде предупреждение за сърдечен удар, а не просто симптом на стрес.

 

Общите ефекти от стреса са:

На тялото:

– Главоболие

– Мускулно напрежение или болка

– Болки в гърдите

– Умора

– Промяна в сексуалното влечение

– Стомашно разстройство

– Проблеми със съня

 

На вашето настроение:

– Безпокойство

– Липса на мотивация и фокус

– Раздразнителност или гняв

– Тъга или депресия

 

И на вашето поведение:

– Преяждане или липса на апетит

– Гневни изблици

– Злоупотреба с наркотици или алкохол

– Социално оттегляне

 

Каква е общата реакция на организма?

Когато сте в състояние на стрес, вашият организъм възприема това състояние като заплаха. Нервната ви система реагира чрез освобождаване на стресови хормони, в това число адреналин и кортизол. Тези хормони подготвят тялото за извънредни действия.

Сърцето започва да работи по-бързо, мускулите се стягат, кръвното налягане се повишава, дишането се ускорява и сетивата стават по-изострени. Тези физически промени увеличават силата и издръжливостта, ускоряват времето за реакция и засилват концентрацията.

 

Колко стрес е твърде много?

Поради щетите, които може да нанесе стресът, важно е да сме наясно колко стрес е твърде много. Но колко много стрес е „твърде много“ е различно за всеки човек. Има хора, които могат да се справят с голямо натоварване, а други рухват и при най-малкото препятствие или неудовлетвореност. Има и такива, които виреят много добре в състояние на стрес.

Вашата способност да толерирате стреса зависи от много фактори, включително качеството на вашите взаимоотношения, общият поглед върху живота, вашата емоционална интелигентност и генетика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *