Ето как правилно се реже мушкатото напролет, за да не е просто гола пръчка, а да цъфти чак до зима: –


Най-вероятно и вие имате в дома си поне едно мушкато . Това лесно за отглеждане цвете ни радва с пищните си, красиви цветове от първите дни на юни до късна есен.

Ако не сте експерт в отглеждането на мушката, то със сигурност поне сте чували, че това растение е редно да се подрязва. Как и защо се прави подрязване на мушкатото , ще разберете в долните редове:

мушкато в цвят

ОСНОВНИ ПРАВИЛА

За да отрежете правилно мушкатото , трябва да вземете предвид вида на растението. То може да бъде многогодишно или едногодишно. Едногодишните сортове не се режат, освен с цел оформяне. Многогодишните сортове мушкато обикновено се режат 2 пъти годишно – през пролетта и есента. Подрязването не само подобрява външния вид, но допринася за появата на голям брой големи съцветия и увеличава продължителността на цъфтежа.

Не забравяйте да вземете предвид характеристиките на вида растение. Пеларгонията (мушкатото) може да има малко главно стъбло, да расте в широчина ниско над земята, може да има падащи клони или пък високо, растящо нагоре, стъбло. Няма да можете да промените фундаментално формата на короната чрез подрязване. Опитите за това могат да доведат до смърт на растенията.

мушкато на прозореца

Основната цел на подрязването на абсолютно всяко растение, като храст, дърво или цвете, е да оформи правилно короната. Това води до по-добра вентилация, повече влага и слънчева светлина. За такова “освобождаване” на растението от допълнителни разклонения е необходимо да се премахнат всички клони, насочени навътре в короната, като се дава простор за растеж само на растящите навън и нагоре. Правилно и своевременно подрязвайки мушкатото, можете да постигнете дълъг и великолепен цъфтеж.

подрязване на мушкато

Тримерът (инструментът за рязане) трябва да е остър и чист. Ножът или секаторите трябва да бъдат обеззаразени с вряла вода, спирт или специално антибактериално средство. Ръцете също трябва да са чисти, за да не попаднат инфекции от други растения. Трябва да отрежете внимателно стъблата от листния възел, а „чуканчето” трябва да бъде намазано с въглен или поръсен с канела на прах.

За да подновите силата на растението след операцията, не забравяйте за “подхранването”. Гераниумът обича азотсъдържащи торове.

Подрязване на мушкатото през есента

Мушкатото цъфти през лятото, когато се съживява и избухва в зеленина и цвят. През есента растението постепенно изпада в зимен сън. След изсъхване на последните съцветия и преди настъпването на зимата е необходимо да се подготви растението за предстоящия период на летаргия. В никакъв случай не трябва да правите есенното подрязване в периода от декември до средата на февруари, когато растението е особено слабо. Следвайте поговорката „Седем пъти мери – един път режи“ – не започвайте подрязването, преди внимателно да инспектирате короната и да обмислите всяка стъпка.

прецъфтяло мушкато

Подгответе предварително дезинфекцираните инструменти. През есента пеларгониумът изсъхва малко, а листата стават жълти и кафеникави. Те трябва да бъдат откъснати, така че растението да не губи необходимите сили за образуване на нови силни издънки, опитвайки се да възстанови старите листа. Всички увяхнали съцветия и стари стъбла също трябва да бъдат премахнати. Ако мушкатото е пуснало дълги ненужни стъбла, те трябва да бъдат съкратени в областта на първия листен възел. Ако обаче искате това стъбло да продължава да расте, то трябва да бъде отрязано над възела.

как се реже мушкато

Основното стъбло също трябва да бъде подрязано: достатъчно е да премахнете една разтривка. Не забравяйте за подхранването на растящите на закрито мушката след есенната резитба, те се нуждаят от допълнителни хранителни вещества. Много производители на цветя съветват да премахвате пъпките, образувани през зимния период, така че отслабеното спящо растение да набира сила преди летния цъфтеж.

Пролетно подрязване

Тази операция трябва да се извърши в края на февруари или не по-късно от средата на март. Пролетната резитба ще помогне на растението да оформи много пъпки и зеленина. Трябва да се помни, че след такава операция мушкатото ще цъфти много по-късно от обикновено, но резултатът ще бъде впечатляващ: ще има повече цветове, размерът им ще стане по-голям, а продължителността на цъфтежа ще бъде по-дълга.

подрязване мушкато

За да извършите правилно процедурата за рязане на стъблата, трябва да вземете предвид размера на растението. Големите обрасли храсти не трябва да се подрязват радикално. Иначе може да нямат достатъчно енергия за образуване на цветове и листна маса. Едно растение може да не цъфти изобщо. Малкото храстче може да се отреже по-радикално, оформяйки формата на короната, която харесвате. Но в този случай трябва да се вземат предвид генетичните характеристики на типа растение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *