Всяка жена, която ходи на фризьор трябва да знае това!


Опасностите са навсякъде около нас, не единствено във фризьорските салони. Това не значи, че е необходимо да се откажем от живота, или да не правим неща, които са ни любими

Фризьорските салони са любимо място за релакс на доста момичета, млади жени и дами.

И в това няма нищо лошо. В следващите редове ще ви запознаем с една опасност, която дебне във фризьорските салони.

 

Преди да продължите нататък е необходимо да обясним:

– това е нещо, което е възможно да се случи. Но не е задължително.

– приемете предупреждението като текста за алергиите, който може да се прочете на всяка кутия боя за коса.

– предупреден значи въоръжен. Бъдете взискателни в избора на фризьорски салон.

 

Фризьорските салони са място, на което жените отиват не само да се разкрасят, но и да си починат. Но даже и там има скрити опасности за човешкото здраве. Една такава опасност медиците наричат „синдром на салона за красота“.

Ето какво значи този синдром – грешна позиция на шията провокира съдово затягане, а това от своя страна може да доведе до инсулт. Травмата най-често се случва по време на измиване на косата. Тук е необходимо да подчертаем, че синдромът на салона за красота не е проблем само на жените, но и на мъжете.

Ето пример! Дейв Тейлър е британец на 45 години. Неговият случай беше описан преди година във вестник „Таймс енд мейл“. Дейв решил съвсем рутинно да посети фризьорски салон. Това посещение станало причина Дейв да забогатее с близо 100 000 паунда. На толкова възлиза обезщетението, което съдът е присъдил да му бъде платено.

 

Какво се случило? Два дни след като се подстригал, Дейв Тейлър припада по време на делова среща. Почти веднага бил откаран в болница, където лекарят го попитал дали скоро си е подрязвал косата. И дали след това е последвало миене.

Лекарите предупреждават, че когато главата е опъната назад, за да бъде измита във фризьорският салон, се притиска артерия, което предизвиква поява на съсирек и води до удар.

 

Наистина ли са опасни фризьорските салони?

Разбира се, никой фризьор не иска клиентите му да получават инсулт два дни след като са посетили салона. Това е свързано с оборудването, което се ползва, неговото разположение и правилна експлоатация.

 

Друг случай, подобен на този, който описахме по-горе.

Елизабет Смит е млада майка на две деца. През януари 2014-та преживява инсулт. Направена е снимка в болницата, въз основа на която лекарите стигат до заключението, че причината лек удар на главата в ръба на мивката във фризьорски салон. Неволен удар!

Няма да изпадаме в подробности за последвалите дела от страна на Елизабет Смит, която също осъдила салона за красота и получила високо обезщетение на база това, че лечението след прекарания инсулт е скъпо. Факт е, че дори нейният адвокат не вярвал, че причината за страданието на младата жена е точно такова. Но, независими експерти доказали, че инсултът на Елизабет е причинен след удар в ръба на мивката.

Това е потенциален проблем, който сме виждали като причина за инсулт, обичайно при по-млади хора, казва Питър Гловицки. Д-р Питър Гловицки е съдов хирург в клиниката „Майо“ в Рочестър, Минесота. Синдромът на салона за красота е причинен, когато има травма или кръвен съсирек в една от четирите главни артерии, обяснява той.

Основният проблем е хиперекстензията на шията, която може да възникне, когато косата ви се шампонира и остава в това положение за определен период от време.

Когато има обтягане на шията назад, би могло да се получи компресиране на артерията, просто като променяте позицията или косите се издърпват, или трябва да се изплакне предната част на главата, казва Гловицки. Това може да доведе до прекъсване на кръвоносните съдове, което води до образуване на кръвен съсирек, който може да се пренесе в мозъка и да причини удар или инсулт.

Да, това са изолирани и много редки случаи! Но, все пак се случва!

Тези примери нямат за цел да ви откажат от посещенията на фризьорски салон. Просто трябва да бъдете внимателни, когато избирате място, на което се грижат за красотата ви. Бъдете внимателни и при измиването. В никакъв случай не бива да усещате напрежение, или да ви е неудобно по време на миенето на косата! Може да изпробвате съоръжението преди да е започнала самата манипулация, за да сте сигурни, че ще си тръгнете от салона здрави и красиви.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *