Тези 6 вида риби по скоро ще ви навредят, отколкото да ви бъдат полезни, затова ги избягвайте


Всички знаем, че рибата е вкусна и здравословна. Има обаче някои видове, които биха могли да ни донесат повече вреда, отколкото полза.

 

Морска котка

Сомовете и морските котки биха могли да достигнат значителни размери.

За да ускорят растежа им, много рибари ги хранят с хормони – най-вече рибите, внесени някои азиатски страни. Свободно отглежданите местни сомове, макар и да обитават тинести води, са много по-малко вредни.

 

Скумрия

Скумрията обикновено съдържа живак, който се натрупва в човешкото тяло, причинявайки различни заболявания. Атлантическата и местната скумрия е по-малко опасна в това отношение и можете да ядете толкова, колкото искате.

 

Риба тон

Рибата тон съдържа доста живак, особено черната и червената му разновидност. Освен това в магазините има скъпа свободно отглеждана риба тон, която е почти на изчезване. Повечето идва от ферми, в които бива хранена с антибиотици и хормони.

 

Тилапия

Тилапията не съдържа много здравословни мастни киселини, но концентрацията на вредни мазнини в нея е почти толкова висока, колкото в свинската мас. Прекомерната консумация на тази риба води до повишаване нивата на холестерола и прави организма по-чувствителен към алергени.

 

Змиорка

Змиорките съдържат много мазнини и благодарение на тях лесно усвояват промишлените и селскостопански отпадъци от водата. Американските видове имат най-високо ниво на подобна интоксикация. Европейските змиорки също са известни с прекомерните количества живак.

 

Пангасиус

Повечето от пангасиуса, които виждаме в нашите магазини, е внесен от Виетнам, по-точно от река Меконг, която се смята за един от най-замърсените водни басейни в света. Освен това филето на пангасиуса съдържа повишено ниво на нитрофуразон и полифосфати (канцерогени).

 

Как да избираме риба

Когато купувате жива риба от резервоар, уверете се, че водата е чиста. Изберете риба, която не е близо до повърхността, а по-близо до дъното.

Когато купувате сьомга, изберете парчета с бели нишки в тях: ако парчето е напълно червено, вероятно е боядисано. Не вземайте риба, която има ярки петна по кожата: тя е хваната в сезона, когато хвърля хайвера си, и месото ѝ е безвкусно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *