8 признака, че в тялото има твърде много сол-Проверка вкъщи –

В съвременния свят човек консумира около 10-15 г сол на ден, въпреки че  дневната норма  е само  5-6 г  . Това означава не само количеството, което добавяме към ястията, то се съдържа и в други продукти. Състои се от около 40% натрий  . В големи количества този елемент е вреден за организма.

Ситуацията се влошава от заседналия начин на живот и недостатъчното количество питейна вода: излишните вещества се отлагат в мускулите, ставите и кръвоносните съдове. Излишната сол влияе върху вътрешното състояние на системите и органите и външния вид на човека и неговото благополучие. Ето защо е важно да знаете:

Признаци, че организмът е пренаситен със сол

1. Постоянно чувство на жажда

Очевидният признак: с излишък от соли има липса на течност и тялото се опитва да разрежда концентрирания физиологичен разтвор.

2.Подуване на лицето и крайниците 

Колкото повече сол в тялото, толкова повече течност трябва да се натрупва, за да поддържа баланса. А задържането на течност в клетките води до оток.

Задържането на течности, „голям корем“ също се предизвиква от излишъка на сол. Освен това излишната сол разтяга мускулните влакна, отслабва и ги разрушава, като по този начин се отразява на свиването им.

3. Главоболие и виене на свят

Тези симптоми, заедно с болка или дискомфорт в ставите, се дължат на факта, че солта активно взаимодейства с водата, поглъщайки я. Това води до увеличаване на кръвоносните съдове – една от причините за честите главоболия.

4. Ускорена сърдечна честота и високо кръвно налягане

Поради съсирването на кръвта се появява хронична хипертония и сърдечната честота се увеличава. Това поставя силно напрежение на сърцето, което може да доведе до аритмии, тахикардия и повишен риск от инсулт.

5. Храната ви се струва свежа

Човек, който постоянно соли храната, вероятно е формирал зависимост от солта и тялото й е пренаситено. Вкусовите рецептори се променят заедно с количеството на консумирания продукт. С други думи, колкото повече сол ядете, толкова повече искате.

6. Теглото не се намалява

Ако сте опитвали много диети и не можете да отслабнете, прегледайте диетата си. Освен че елиминирате  вредните храни , не забравяйте да инвестирате в ежедневния си прием на сол. Теглото често не се намалява поради факта, че се натрупва в клетките на тялото. Освен това, прекомерният прием на сол води до синтеза и повишаването на концентрацията на фруктоза в черния дроб, което от своя страна е причина за затлъстяването.

7. Редки подтиквания към тоалетната

Ако забележите малко количество тъмножълта урина с ясна миризма на амоняк и системен запек, това също може да показва излишък от сол. Бъбреците страдат – естествените филтри на тялото. В края на краищата те трябва да работят няколко пъти по-трудно, за да филтрират обратно възможно най-много вода, за да освободят отлагания на излишна сол и токсичен амоняк.

8. Алергични обриви по тялото

Солената алергия се изразява под формата на обрив по кожата по лицето, шията, ръцете, гърба и корема, по-рядко – в коленете. Рискът от алергична реакция се увеличава при хора с отслабена имунна система.

Не е необходимо да отказвате солта напълно. Полезните микроелементи,  съдържащи се в него, са отговорни за редица важни процеси в организма. Просто обърнете внимание на количеството сол в диетата си и я коригирайте. Тялото е около една чаена лъжичка на ден. Тя може да бъде обикновена трапезна, йодирана или морска сол, но  без вредни примеси . Наздраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *