Генетик №1 проф. Кременски: Правете това и коронавирусът няма да ви покоси

Професор Иво Кременски е корифей на българските генетични изследвания.

Консултант към лабораторията по геномна диагностика към МУ „София“. Дългогодишен национален консултант и ръководител на Националната генетична лаборатория. Представител на Лабораторията по геномна диагностика към Медицинския университет – София. Специализирал „Биохимична диагностика“ в “Erasmus University” в Ротердам. Член е на международни научни организации. Проф. Кременски е един от основателите на „Българския геномен проект“.

Ваксина не може да се появи по-рано от една година. Ала дотогава ще премине сезонът на коронавируса, може би той и ще мутира. Ваксината, която се подготвя в момента, ще бъде за по-широк спектър от вируси, тъй като догодина може да се появи мутация на този коронавирус или да се появи друг. Това заяви професор Иво Кременски в интервю за „Марица“.

– Колко устойчив е коронавирусът?

– Вирусът не е нов и се променя. Става вреден от почти безвреден. 96% е вероятността да е мутирал в прилепи, след което да се е пренесъл върху хората.

Непрекъснато се появяват милиони мутации, повече от които не са вредни. Но е естествен процес да се появи вредна мутация. Ако той не е в животинска или човешка тъкан, умира за период между 2 и 6 часа. Така че не е опасно това, че ще го докарат китайците. Просто е нужен контрол, мерките са известни и се вземат.

Така че страхът, че в България има много стоки от Китай, не е основателен.

– Колко опасен е вирусът?

– В България рискът от разпространение на коронавируса е много нисък. Просто хората трябва веднага да се консултират с лекар, ако имат съмнения за здравословното си състояние.

Коронавирусът е опасен за възрастни хора и за някои болни. Не е толкова опасен за останалите, тъй като смъртните случаи за момента са само 2 процента. Сигурен съм обаче, че процентът ще се вдигне, тъй като сме все още в пика на епидемията. Но няма нещо страшно, а и все още не сме сред тия 32 страни, в които има по един- двама болни. Целта е щом се появи болен, да го хванеш и веднага да го изолираш, за да не зарази останалите наоколо, докато самият той оздравее. След месец броят на заразените ще спадне. Вирусът си има период на поява.

Вирусът, който се появи през 2003 г. в Африка, беше много опасен. Поне засега от вируса на SARS преди 17 г. имаше много повече смъртни случаи, отколкото от сегашния. Но не можем да кажем колко ще са фаталните случаи от коронавируса, тъй като все още се повяват нови случаи на заразени. А и те са предимно в Китай, където заразата е най-масова.

– Достатъчно ефикасни ли са мерките, които се вземат?

– Няколко от най-големите фармацевтични фирми, съвместно с университети, работят за получаване на ваксина. Тя обаче не може да се появи по-рано от една година, дори малко повече. Но дотогава ще премине сезонът на коронавируса, може би той и ще мутира.

Ала ваксината, която се подготвя в момента, ще бъде за по-широк спектър от вируси, тъй като догодина може да се появи мутация на този коронавирус или да се появи друг. Т.е. ваксините, които се подготвят, ще бъдат и за този, и за други сходни вируси. Има достатъчно научни разработки – работят колективи в над 50 места денонощно по въпроса – във Франция, Германия, САЩ, Китай, Норвегия. Но по-рано няма да се получи ваксина.

Прилагат се, но още не е сигурно дали ще е ефективно, медикаменти, създадени за действие срещу други вируси, подобни на този. В момента се използват експериментално, за да се види дали ще подействат. Ако резултатът е положителен, веднага ще бъдат включени в лечението на коронавируса.

При този коронавирус се вдигна малко повече шум, защото и китайците се справиха много бързо – буквално за 3-4 дни поставиха диагноза и въведоха нови методи за противодействие.

– Достатъчно ефективно ли е това, което се прави в България?

– Няма място за паника, въпреки че опасността не трябва да се подценява. Да, мерките, които се вземат у нас, са сигурни и ефективни. Прави се най-важното – ограничаване и недаване на възможност за разпространение на заразата. Следи се за рискови случаи, които се изолират и се поставят под наблюдение.

Поставянето на диагноза е първото условие и у нас вече го има. Има апарати във Варна, в София, които веднага да поставят диагнозата – дали става въпрос за коронавируса, или за вирус, който го има у нас в момента.

– Какви най-важни правила трябва да спазваме?

– Трябва да се спазват препоръките на СЗО. Най-важно е да се избегнат рискови контакти. На сегашния етап е много важна хигиената, постоянното миене на ръце със сапун преди готвене и хранене, след използване на тоалетна, след кихане, кашляне, след контакт с болен човек и след контакт с животни.

Ако миенето на ръцете не е вариант, важно е мокрите кърпички, които използваме, да са специално предназначени за целта – да съдържат спирт или друг дезинфектант. Докосването на лицето с мръсни ръце води до голям риск от заразяване.

Важно е и слагането на маска. То се налага само ако е свързано с вируса, който върви в момента. Разбира се, всички работещи с пациенти в болницата, трябва да сложат и маски. Не трябва да се доближаваме на разстояние под 2 метра до някого, ако не е крайно необходимо. Положението с маските някъде излиза извън контрол – във Великобритания например са изкупили всички маски – някои хора са се презапасили със 100-200 броя от страх, че доставките ще спрат след Брекзит. Китайците молят за съдействие – произвеждат милиони маски, но им трябват милиарди.

Трябва да се избягва контакт с болни хора и с диви или домашни животни. Ако човек се грижи за болен близък, важно е да взема предпазни мерки. На първо място болният, а не здравият човек трябва да бъде с маска. Използваните маски и салфетки трябва да се изхвърлят в добре затворени контейнери.

– Къде можем да следим реалната ситуация с развитието на вируса?

– Има отворен сайт на СЗО, който се променя всяка секунда с промяна на ситуацията. Там на всички езици я има коректната информация. Хората не трябва да се поддават на заблуди и конспиративни теории, с които мрежата прелива. Решението не е политиканстване, а ефективни мерки, които да ни подсигурят в дългосрочен план.

– Колко време давате за овладяване и затихване на коронавируса?

– Това един господ знае, нова мутация е. Във всеки случай – не може да бъде вечен. Променят се и условията – климатът, температурата, няма как вирусът да е вечен. С всички вируси е така. За вируса през 2003 г. учените започнаха да правят ваксина, но като му премина срокът, бизнесът отказа да плаща и работата по разработката беше прекратена. Сега на базата на постигнатото преди 17 години възстановяват опитите за създаване на ваксина, защото той е много близък до този, който заразява в момента.

– Постоянно ли ще ни изненадват през определени периоди опасни вируси?

– Вирусите си съществуват открай време, те са нещо обичайно. Много са, да не кажа хиляди, променят се. Не можем да контролираме съществуването им. Вирусите живеят в различни животни, откъдето се разпространяват. Такъв е и вирусът на свинския грип.

Слава Богу, той не хваща хората, които само го пренасят, само свинете боледуват от него. Но в един момент, в редки случаи, може да се получи рискова и за хората мутация. Но се работи активно и е възможно в скоро време да се открие ваксина и за свинския грип и вече да не се налага животните да бъдат избивани.

Както виждате, в последните години всяка година имаме вирус. Създаваме ваксина за четири щама, а се оказва, че имало и пети. Но вирусите, които се появяват регулярно, не са толкова тежки. Сегашният коронавирус е по-агресивен от останалите.

– Все по-лесно ли ще се справяме с всеки следващ вирус благодарение на развитието на науката?

– Действията и на Китай, и на целия свят са ефективни и безпрецедентни. Скоростта, с която беше открит и беше информирано обществено, е безпрецедентна. Създаването на ваксини за досегашните вируси е отнемало години. Но при тези възможности, които има науката, до една година ваксина ще има.

Вирусите не са причина за паника. По тревожни за хората са други неща – състоянието на въздуха, водата.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *