Правилно прищипване на петунията за обилен цъфтеж

Петунията е едногодишно цвете, любимо на много градинари. Краси градината от пролетта до есента. Харесва ми това, че петунията цъфти великолепно и дълго време, но за това е необходима правилна грижа. Важно е правилно да прищипвате петунията за обилен цъфтеж. Именно в това се крие основната тайна на великолепния цъфтеж на петуниите.

Не забравяйте своевременно да прищипвате и отстранявате излишните издънки. Ако не направите това, ще съсипете външния й вид.

Правилно прищипване на петунията за обилен цъфтеж
Започнете да прищипвате петунията, когато започне бързо да расте нагоре. Пребройте 3-5 листа отдолу нагоре и прищипете с пръсти – точката на растеж на петунията. Сега цъфтежът на храста ще се забави малко, но след това ще започне бързият растеж на страничните издънки. В резултат на това петунията ще даде големи и повече пъпки. След месец трябва отново да прищипете петунията.

Няма нищо сложно, но има няколко важни момента. По-добре да го направите по-рано, отколкото да закъснеете.

Не прищипвайте прекалено много, оставете 5-6 листа и отстранете издънката над тях.

Изпълнявайте процедурата няколко пъти месечно и тогава ще имате буйни петунии.

Отстранените издънки поставете в буркан с вода и изчакайте, докато пуснат корени и ги засадете. Преди да засадите растението в съд с пръст, отрежете всички листа, оставяйки само няколко от най-горните.

Своевременно премахвайте всички избледнели и увехнали цветове. Това ще допринесе за формирането на чисто нови пъпки. Освен това, прецъфтелите цветове развалят външния вид на петунията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *