Богата реколта от краставички – прости правила и съвети

Богата реколта от краставички

Първа тайна: Ако денят е много горещ и слънчев краставиците обезателно трябва да се полеят. И не щадете водата. Растението може да абсорбира до три литра вода. Ако не го поливате достатъчно, не очаквайте добра реколта – цветовете ще опадат.

Втора тайна: В началото, когато растенията тепърва започват да се укрепват, поливайте най-добре сутрин, а с появата на цветовете и плодовете – вечер. Оставете водата да престои на слънце, за да не е твърде студена. Ако навън е облачно, не трябва да подминавате поливането, просто използвайте по-малко вода.

Не използвайте маркуч за поливане. Заради силния поток вода може да повредите стъблата, листата и корените на растението. И все пак, поливайте само почвата. Не е необходимо да пръскате растенията. Можете да направите устройство от пластмасови бутилки. Поставете ги с главата надолу и те постепенно да навлажняват почвата. Също така, при този метод няма да се образува кора на почвата. Има и друг ефективен начин. Можете да направите малка дупка и да излеете вода в нея.

Трета тайна: Важно е правилното наторяване. В самото начало трябва да наторите с фосфор. След появата на плодовете – с калий и азот. Важно е да знаете, че излишъкът от азотни торове може да доведе до излишък на нитрати.

Четвърта тайна: Започнете да подхранвате краставичките, когато се появят първите листа. Органичните торове имат много благоприятен ефект върху това растение. Най-вече за краставиците е подходяща настойка от лопен, в съотношение 1:10 или птичи тор – 1:25. Правете това подхранване често, приблизително веднъж на две седмици, но на малки порции. Ще бъде напълно достатъчно, ако разредите 30-40 грама тор в 10 литра чиста вода.

Ако използвате калиев сулфат, амониев нитрат или двоен суперфосфат, тогава за същото количество вода използвайте само 15 грама. С появата на плодовете дозата трябва да се удвои. Някои подхранват растенията с кисело мляко или разтвор на аскорбинова киселина на всеки два месеца. За да приготвите такъв разтвор, разтворете една таблетка в пет литра вода.

Пета тайна: забелязали сте следи от изгаряне по листата? Надвишили сте допустимата норма на торене. За да не се случи това, след всяка употреба е необходимо растението да се полива с лейка. По този начин ще отмиете разтвора, който е попаднал върху листата.

Шеста тайна: Не прекалявайте с подхранването. Формата, цветът на плодовете и на листата ще ви подскажат. Светлозелените плодове с остър връх показват, че се нуждаят от азот. Плодовете, които са широки в горната част и стеснени в долната част или са приели формата на кука, показват, че не им достига калий. Липсата на фосфор личи по цвета на листата. Те стават тъмнозелени със синкав оттенък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *